Wednesday, December 18, 2013

International Migrants Day # IAmAMigrant.


mera metanastes 13“Let us make migration work for the benefit of migrants and countries alike. We owe this to the millions of migrants who, through their courage, vitality and dreams, help make our societies more prosperous, resilient and diverse,” said

Secretary-General Ban Ki-moon
International Migrants Day

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι, χάρη στις  σωστές  πολιτικές , οι μετανάστες  και οι κοινότητες της  διασποράς μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη τόσο των χωρών της προέλευσης και προορισμού, μέσω εμβασμάτων, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τη δημιουργία επιχειρήσεων, και τη μεταφορά τεχνολογίας, τις δεξιότητες και τις γνώσεις. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ανησυχία ότι η μετανάστευση ειδικευμένων επαγγελματιών μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, όπως οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας , ιδιαίτερα στις μικρές αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλοί μετανάστες είναι σε θέση να κινούνται, να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Ωστόσο, άλλοι είναι υποχρεωμένοι να κινούνται ως αποτέλεσμα της φτώχειας, της έλλειψης αξιοπρεπούς εργασίας, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ένοπλη σύγκρουση, η καταδίωξη και την  υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Σε περίπτωση απουσίας των τακτικών ευκαιρίες μετανάστευσης, οι μετανάστες καταφεύγουν στα παράνομα  κανάλια μετανάστευση . Στα  νέα σπίτια τους, πολλοί μετανάστες αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση, τις διακρίσεις και την ξενοφοβία, ενώ οι συνεισφορές τους στην κοινωνία υποδοχής είναι σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένες. Κάλεσμα προς τους πολίτες όλου του κόσμου κάνει ο Γ Γ Ηνωμένων εθνών κ Μπακιν Μοον ζητώντας τους , Να αναλάβουν δράση μεσα απο το  # IAmAMigrant   Για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, οι πολίτες σ ολο τον κόσμο μπορούν να συμμετάσχουν σε απευθείας σύνδεση με τους ακόλουθους τρόπους: Ξεκινώντας από December 13, να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο που συνδέονται με τις προσωπικές σας ιστορίες για το πώς οι μετανάστες συμβάλλουν θετικά στις κοινότητες και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να συμμετάσχετε στην παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το Facebook και το Twitter χρησιμοποιώντας # IAmAMigrant. 13-18 Δεκεμβρίου φωτογραφίες και τις ιστορίες σας θα πρέπει να εμφανίζεται στο του ΟΗΕ σελίδα Storify . Εξερευνήστε τις πολλές φωνές των μεταναστών στην σελίδα πολυμέσων . Μοιραστείτε αυτά τα υλικά,μια  συναρπαστική υπεράσπιση της Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες μέσα από  τα δικά σας δίκτυα! Την καμπάνια υποστηρίζουν oi Ευρωπαίοι εθελοντές Julia Reiner,Francesco Garello,Marta Romero,Marc Henin,
Vitor Costa,http://www.un.org/en/events/migrantsday/

Παρουσίαση της “Clean Thess!” Μια καινοτόμα και συλλογική δράση

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 παρουσιάζει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013, στις 20:00 στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου, την ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα  Clean Thess.                                                                                                                      Σας καλούμε στην παρουσίαση της εφαρμογής αυτής.
Η για την Ελλάδα, ενώ παρόμοια έχει αναπτυχθεί με επιτυχία κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τον τίτλο “Love Clean London”.    

  Στόχος του Clean Thess!” είναι να ξεσηκώσει τους νέους ώστε να γίνει ο καθένας τους ένας τοπικός παρατηρητής και επόπτης της γειτονιάς του, αλλά και του Δήμου Θεσσαλονίκης ευρύτερα για θέματα που σχετίζονται καθημερινά προβλήματα (πχ. κατεστραμμένες υποδομές, συνθήματα σε δημόσιους χώρους), ατυχήματα (πχ. σπασμένοι σωλήνες νερού, δέντρα) και εκκρεμότητες υπηρεσιών (πχ.  παρατημένοι μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών).
Για όλα αυτά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπεύθυνος στις περισσότερες των περιπτώσεων ή οφείλει να ενημερώσει άλλες αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να επιληφθούν. Η λειτουργία όμως των αρμόδιων υπηρεσιών δεν είναι πάντα αποτελεσματική και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν επιτείνει τα προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Αν όμως μπορούσε ο καθένας να αναφέρει τις δυσκολίες που συναντά καθημερινά στην αρμόδια υπηρεσία, το πιο πιθανό είναι ότι θα είχε άμεση ανταπόκριση με διευθέτηση ή δρομολόγηση της λύσης του προβλήματος.
Σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα θα προσπαθήσει να απαντήσει η δράση CleanThess!”.                                                                                     Η δράση βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ πολιτών συγκεκριμένων εθελοντών (με ρόλο συντονιστικό ή διεκπεραιωτικό) και των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.                                
  Η συνεργασία ακολουθεί τα εξής βήματα
-ο πολίτης εντοπίζει το πρόβλημα και με μια εφαρμογή στο έξυπνο κινητό (smartphone) του, στέλνει την πληροφορία  στο συντονιστή της δράσης.                      
- Αυτός αξιολογεί την πληροφορία και την αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.                             
- Η υπηρεσία διορθώνει το πρόβλημα (αν είναι απλό άμεσα, αν δεν είναι τότε το δρομολογεί) και στέλνει αναφορά στο συντονιστή και αυτός με τη σειρά του στην ιστοσελίδα του “Clean Thess!”.
Η δράση Clean Thess!” περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
ü ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων που θα κατηγοριοποιεί πιθανά προβλήματα της Θεσσαλονίκης αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης
ü δημιουργία εφαρμογής για συσκευές έξυπνων κινητών (smartphones) που θα διατίθεται δωρεάν στους χρήστες
ü εκπαίδευση χρηστών εφαρμογής (συγκεκριμένοι εθελοντές και δήμος Θεσσαλονίκης) μέσω ενός ημερήσιου σεμιναρίου κατάρτισης
ü συνέντευξη τύπου ώστε να παρουσιαστεί η εφαρμογή στους νέους της Θεσσαλονίκης
ü καμπάνια στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη διείσδυση της εφαρμογής στους νέους
Για να μπορέσει να έχει επιτυχία η δράση, η “Clean Thess!” θα συνεργαστεί στενά με το Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και με οργανώσεις του Thess δίκτυο και δίκτυα εθελοντών.
Η χρονική περίοδος που θα λάβει χώρα είναι η έναρξη του προγράμματος της                                  Θεσσαλονίκης- Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014,                                                 περίοδος που δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Για το λόγο αυτό η δράση αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες νέους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία της ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ.

Thursday, December 12, 2013

‪#‎CrosswalkCourses‬


At edX, we never miss an opportunity to educate... Our newest announcement: Crosswalk Courses. You too can learn, while waiting at a red light! ‪#‎CrosswalkCourses‬

Tuesday, December 10, 2013

Δικαίωμα στην εργασία .Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2013

ανθρωπινα δικαιωματαΗ Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 10η Δεκεμβρίου ως Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1950, για να επιστήσει την προσοχή »των λαών του κόσμου» από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως κοινό πρότυπο επίτευξης για όλους τους λαούς και όλα τα έθνη.
Το 2013, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σηματοδοτεί 20 χρόνια από την ίδρυσή της.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δημιούργησε την εντολή του Ύπατου Αρμοστή για την προώθηση και την προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον Δεκέμβριο του 1993. Η Γενική Συνέλευση κατόπιν εισήγησης εκ μέρους των εκπροσώπων της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη νωρίτερα το ίδιο έτος.
Η Διακήρυξη της Βιέννης και το Πρόγραμμα Δράσης , το οποίο εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Διάσκεψη, σηματοδότησε την αρχή μιας ανανεωμένης προσπάθειας για την προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα για τα ανθρώπινα δικαιώματα το τελευταίο τέταρτο αιώνα.http://www.un.org/en/events/humanrightsday/

Tuesday, December 03, 2013

Δράση στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού


Δράση στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου με αφορφή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι ίδιοι δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, γραφίστες, σκιτσογράφοι.
Από τις 11 το πρωί ως τις 5.00 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «ΕΘΕΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ» του Thess-Δίκτυο. Εκεί θα στηθεί ένα πραγματικό γραφείο τύπου όπου ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να αφήσει το άρθρο του, την φωτογραφία του, το σκίτσο του, το σχόλιό του αρκεί να είναι σχετικό με τον εθελοντισμό. Όλα τα αρχεία αφού επεξεργαστούν θα τυπωθούν σε μια ειδική έκδοση που θα μοιραστεί την επόμενη μέρα στην πόλη.
Οι πολίτες χάρη στην επιτυχημένη δράση του Thess-Δίκτυο, το οποίο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει την σχετική εκδήλωση έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τον εθελοντισμό του σήμερα τόσο στα πλαίσια της πόλης όσο και για τα προγράμματα εθελοντισμού και στο εξωτερικό.
Το Thess-Δίκτυο, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης σας περιμένει όλους την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 11.00 το πρωί ως τις 5.00 το απόγευμα στην εκδήλωση που έχει τίτλο «ΕΘΕΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ».
Η 5η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη σε μια απόφαση που πάρθηκε προκειμένου να αποδοθεί φόρος τιμής στα άτομα που ασχολούνται ενεργά με τον εθελοντισμό τόσο σε προσωπικό αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο εν γένει και που έχουν αφιερώσει την ζωή τους σε αυτόν.
Με κίνητρο λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο καθένας μας τον εθελοντισμό φέτος μας προσκαλούν να πούμε την άποψή μας για αυτόν. Είτε τον θεωρούμε μια διαχρονική αξία, είτε κοινωνική και ατομική ευθύνη, είτε καθήκον αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο θέτοντας και ανταλάσσοντας τις απόψεις μας, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό για όλους μας.
Ραντεβού λοιπόν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους με τις δημιουργίες σας ανά χείρας!
Η PRAXIS ως μέλος του Δικτύου συμμετέχει και με την ραδιοφωνική εκπομπή στις 15.00-16.00 μ.μ στο www.rodonfm.net με τους Ευρωπα'ίους εθελοντές Julia Reiner,Francesco Garello,Marta Romero,Marc Henin,Vitor Costa,

Monday, December 02, 2013

Συμμετοχή στην Ημέρα του AIDS

βοηθήματα

Ζούμε σε έναν εντελώς αλληλοεξαρτώμενο κόσμο, το οποίο απλά σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει ο ένας τον άλλον.Πώς θα ανταποκριθούμε στο AIDS εξαρτάται, εν μέρει, από το αν καταλαβαίνουμε αυτήν την αλληλεξάρτηση  Δεν είναι πρόβλημα κάποιου άλλου. Αυτό είναι το πρόβλημα του καθενός.
                                                                                                                                Μπιλ Κλίντοn
Nearly 80 countries prosecute same sex relations
Today on #WorldAIDSDay support the #ZeroDiscriminationcampaign http://ow.ly/qOOgo
αιδσ



Από όλες τις ηλικιακές ομάδες οι νέοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του AIDS και ιδίως τα κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική. Μόνο το 2012 η εκτίμηση 35,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV με την υποσαχάρια Αφρική είναι η πιο επηρεαζόμενη με 69% των ανθρώπων στην περιοχή που ζουν με τον ιό HIV.                                        Η 1η Δεκεμβρίου έχει επιλεγεί για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας AIDS ετησίως από το 1988 . Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS συνεχίζει να "πάρει στο μηδέν: μηδέν νέων μολύνσεων από τον HIV Zero διακρίσεις Zero θανάτων από AIDS.".             Ένα θέμα που μιλάει όχι μόνο για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη του ιού HIV / AIDS, αλλά και το έργο που  πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε το "μηδέν" γκολ. Αυτό το θέμα έχει ως στόχο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν ως ένα και μοιράζονται την ευθύνη για την καταπολέμηση του HIV / AIDS.http://www.unaids.org/en/resources/campaigns/worldaidsday2013/

«Ο ρόλος της Νεολαίας στο Democracy"

Θέματα του έργου: «Ο ρόλος της Νεολαίας στο Democracy"

 προώθηση της ενεργού συμμετοχής των νέων γενικά και την κατάσταση ως ευρωπαίων πολιτών ειδικότερα
 ανάπτυξη της αλληλεγγύης και προώθηση της ανεκτικότητας μεταξύ των νέων, ιδίως για να ενθαρρύνουν την κοινωνική συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των νέων από διάφορες χώρες
 προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας

Σύντομη περιγραφή του έργου

Η δράση «Ο ρόλος της Νεολαίας στο Democracy" υποστηρίζει τη συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή. 
Στόχος μας είναι να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των νέων στη ζωή της ευρωπαϊκής κοινότητας. 
Μέσω του προγράμματος, που θα επιτρέπουν στους νέους να μάθουν για τις δημοκρατικές διαδικασίες και να γίνουν ενεργοί πολίτες σε όλα τα επίπεδα - τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό. 
Κύρια ιδέα / τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η δημοκρατία, η ισότητα, η αλληλεγγύη, η κοινωνική ένταξη, η δικαιοσύνη, η πολιτιστική πολυμορφία - είναι υπό συζήτηση, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν.
 Οι δυσκολίες που βιώνουν οι νέοι - οικονομική - η φτώχεια, η ανεργία, το υψηλό κόστος των διδάκτρων, κλπ., έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις συνειδήσεις τους. 
Μέσω της δράσης έχουμε ως στόχο να μάθουν πώς να κάνουν κριτική ανάλυση των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων και να αποκτήσουν την ικανότητα να εισακούστηκε την άποψή μας. 
Το σχέδιό μας θα αναπτυχθούν στο πνεύμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, επιτρέποντας τη συγκέντρωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδεών, εμπειριών και μεθοδολογιών. 
Οι νέοι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν φωνή, και ως ενεργοί πολίτες θα αναλάβει δράση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 
Μέσα από διάφορα εργαστήρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης συζητήσεις και διαβουλεύσεις που πρόκειται να ανακαλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σχετικά με τη συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή των νέων.
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων και των διαβουλεύσεων θα πρέπει να παρουσιαστούν στο κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις ΜΚΟ Prosvasi στην πόλη της Λεμεσού κατά το μήνα Δεκέμβριο.
 Η συνολική διάρκεια του έργου είναι 6 ημέρες.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συνολικά 28 (4 από κάθε οργάνωση αποστολής) νέους από Κύπρος, Ελλάδα και Ρουμανία. Οι μέθοδοι της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια του έργου.
Τι μας ωθεί να σχεδιάσει αυτό το έργο είναι η απόσταση των νέων από τη συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς. Οι πολιτικές του τομέα της νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκουν να διευκολύνουν τη μετάβαση των νέων στην αγορά εργασίας και να αναπτύξουν την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Λευκή Βίβλος «Μια νέα πνοή για την ευρωπαϊκή νεολαία» οδήγησε στην υιοθέτηση ενός πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας, όπου τα κράτη μέλη συμφώνησαν να επικεντρωθούν σε τέσσερις συγκεκριμένες προτεραιότητες για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των νέων:
• πληροφορίες
• τη συμμετοχή,
• εθελοντικές δραστηριότητες
• και να αυξήσει τη γνώση για τη νεολαία.
Τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτών είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο οι εθνικές εκθέσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για ανανέωση των προσπαθειών σε τοπικό επίπεδο και είναι αναγκαίο να αρθούν τα εμπόδια που παρακωλύουν τη συμμετοχή ορισμένων ομάδων νέων.
Μέσα από τη δουλειά μας, έχουμε ως στόχο να εντοπίσει μέσα από εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σε εθνικό επίπεδο αποκλείονται / περιθωριοποιημένες ομάδες νέων, καθώς και τους λόγους που τους εμποδίζουν από τη συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή.
Οι μέθοδοι που θα εφαρμοστούν θα βασίζεται σε μη - τυπικής και άτυπης είδη που στοχεύουν στην προώθηση της άτυπης μάθησης. 
Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, μπορείτε πρωτοβουλίες, ασκήσεις τηλεδιάσκεψη, οικοδομικές δραστηριότητες της ομάδας, παιχνίδια ρόλων, συζητήσεις, υπαίθριες δραστηριότητες και ομαδική εργασία σε τοπικό επίπεδο από κάθε οργανισμό-εταίρο.