Sunday, May 19, 2013

21 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα για την πολιτιστική πολυμορφία για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη

Τα Ηνωμένα Έθνη με την  Συμμαχία των Πολιτισμών (UNAOC) σε συνεργασία με την UNESCO και ένα ευρύ συνασπισμό εταίρων από φορείς  για την κοινωνία των πολιτών ξεκινά  την παγκόσμια εκστρατεία "Κάντε ένα πράγμα για τη διαφορετικότητα και την κοινωνική ένταξη», με στόχο τη συμμετοχή των  ανθρώπψων  σε όλο τον κόσμο να κάνει ένα πράγμα που να στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και την κοινωνική ένταξη.

Μετά την έγκριση, το 2001 της Οικουμενικής Διακήρυξης για την Πολιτιστική Ποικιλομορφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την  21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτιστική Πολυμορφία για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη.

Γιατί να υποστηρίξουμε θέματα διαφορετικότητας;

Τα τρία τέταρτα των μεγάλων συγκρούσεων του κόσμου έχουν πολιτιστική διάσταση.

Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των πολιτισμών είναι επείγον και αναγκαίο για την ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη.

Το 2013 η εκστρατεία, ενθαρρύνονει τους ανθρώπους και οργανισμούς από όλο τον κόσμο να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να υποστηρίξουν  την ποικιλομορφία, έχει δε ως στόχο:

    Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τη σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου, της διαφορετικότητας και της ένταξης.
    Για να οικοδομήσουμε μια παγκόσμια κοινότητα των ατόμων που δεσμεύεται να στηρίξει την διαφορετικότητα με την πραγματική και κάθε μέρα ζωής χειρονομίες.
    Για την καταπολέμηση της πόλωσης και τα στερεότυπα για τη βελτίωση της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες.

Πάρτε μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία, "Κάντε ένα πράγμα για τη διαφορετικότητα και την κοινωνική ένταξη», όπως η συμμετοχή σας στην σελίδα του Facebook για  να ενθαρρύνετε  τους γείτονές σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τους συναδέλφους σας να κάνουν ένα πράγμα για να υποστηρίξουν τη Διαφορετικότητα και την κοινωνική ένταξη για την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτιστική Πολυμορφία για το διάλογο και Ανάπτυξης στις 21 Μαΐου.

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει ένα πράγμα για τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Έστω και ένα πολύ μικρό πράγμα μπορεί να γίνει μια παγκόσμια δράση, εάν λάβουμε όλοι μέρος σε αυτό.
http://www.unaoc.org/actions/campaigns/do-one-thing-for-diversity-and-inclusion/
Στις 22 Μαίου ώρα 15.00-16.00 μ.μ στο

www.rodonfm.net οι ευρωπαίοι εθελοντές Marion Tillier Umit Gonen. NereaPueyo ,Sanchez, Αndre Castro Martinez, Jitka Bouskova, Erik Pianaμε και τους Νέους της UNESCO Σερρών Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά Παρμενίων Πατιά,Ανδρέα Καμελίδη σας καλούν να παρακολουθησετε τις δράσεις που πραγματοποιουνται σ ολο τον κόσμο για την ημέρα.

Friday, May 03, 2013

«Η δικτύωση για τα μεταναστευτικά πουλιά».




ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ 2013
      Η επιβίωση των αποδημητικών πουλιών εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των καλά επικοινωνιακών δικτύων των κατοικιών μεταξύ της μεταναστευτικής διαδρομής. Το θέμα για αυτή την παγκόσμια ημέρα είναι  «Η δικτύωση για τα μεταναστευτικά  πουλιά». Δίνεται έμφαση σε δύο οικολογικά δίκτυα, μεταξύ των οργανισμών και των ατόμων και την αμοιβαία σημασία τους για την μακρόχρονη διατήρηση των αποδημητικών πουλιών.
     Το κατάλληλο φυσικό περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτά τα πουλιά καθώς τα παρέχουν εκτάσεις απαραίτητες για τη σίτιση, την ανάπαυσή και την γονιμοποίησής τους. Αποτελούν βασικές περιοχές μεταξύ των μεταναστευτικών διαδρομών και επιτρέπουν στα αποδημητικά πτηνά να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, κάποιες φορές και αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων. Ωστόσο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, άμεσες ή έμμεσες,  καταστρέφουν αυτές τις τοποθεσίες μέσω του κατακερματισμού και της υποβάθμισης των οικοτόπων θέτοντας  έτσι μια σοβαρή απειλή για τα είδη που βρίσκονται στην εποχιακή τους μετανάστευση. Αυτές οι δημοφιλείς κατοικίες εξαφανίζονται και μαζί μ’ αυτές και τα δίκτυα που τις συνδέουν. Με μια περιορισμένη πρόσβαση σ’ αυτές τις  τοποθεσίες , τα πουλιά πιθανόν και να μην μπορούν να επιβιώσουν σ’ αυτό το απαιτητικό τους ταξίδι. Συνεπώς, η διαχείριση των οικολογικών δικτύων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των αποδημητικών πουλιών.
    Το θέμα της δικτύωσης των μεταναστευτικών πουλιών υπερτονίζει την ανάγκη για συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των οργανισμών και των ανθρώπων για  να γίνει επιτεύξιμη η διατήρηση των αποδημητικών πουλιών. Τα πτηνά αυτά διασχίζουν πολλά έθνη, ολόκληρες ηπείρους και ωκεανούς. Είναι μια αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης και απαιτεί κοινή δράση με τη μορφή της διεθνούς συνεργασίας. Οι μαζικές δράσεις των κυβερνήσεων, οι οργανώσεις για την προστασία της φύσης, οι επιστήμονες και το ευρύ κοινό είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η επιβίωση αυτών των αποδημητικών πτηνών.
    Επομένως, η Παγκόσμια Ημέρα των Αποδημητικών Πουλιών ,που ξεκίνησε το 2006, είναι μια ετήσια εορταστική εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο να εμπνεύσει την παγκόσμια διατήρηση τόσο των αποδημητικών πτηνών όσο και του φυσικού τους περιβάλλοντος. Η εκστρατεία αυτή διοργανώνεται από τις δυο διεθνείς συνθήκες της άγριας ζωής έχοντας ως διαχειριστές το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, που πρόκειται για τη σύμβαση διατήρησης των αποδημητικών ειδών που ανήκουν στην άγρια πανίδα, και την Αφρικανική- Ευρυασιατική συμφωνία των αποδημητικών υδροβίων πτηνών. Η παγκόσμια αυτή μέρα επίσης υποστηρίζεται και από έναν αναπτυσσόμενο αριθμό συνεταίρων.
Απ όλους τους συμμετέχοντες θα ζητηθεί αφού παρακολουθήσουν  το ειδικό φιλμ της ημέρας να στείλουν το μήνυμα τους  .Θα φωτογραφηθούν μέσα στο Μουσείο για  να σταλεί από εμάς ως μια δυνατή φωνή υποστήριξης
Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η ΠΡΑΞΙΣ η Εθελοντές 2011,το Club Νέων της UNESCO Σερρών .Υποστηρικτές του  είναι οι  εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Βίκη Καψάλη Στέλλα Παπούλια , με τους νέους  Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά Παρμενίον Πατιά και του Ευρωπαίους εθελοντέςMarion Tillier Umit Gonen. NereaPueyo ,Sanchez, Αndre Castro Martinez, Jitka Bouskova, Erik Pianaμε υποστηρικτή τον  κ Κ Βαβαλέκα.

Χορηγοί επικοινωνίας,
Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr,   www.rodonfm.net
 
 Οι δράσεις  είναι
Με την αιγίδα της,

Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO


 

    Οι δράσεις εντάσσονται, 

  -Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020
 



 
-Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*