Αυτό είναι το έργο της ΟΜΝΕΣ στο Κιλκίς
Ο κ. Απόστολος Τσουκαλάς ως εκπρόσωπος της οργάνωσης ΟΜΝΕΣ του Κιλκίς ενημέρωσε λεπτομερώς το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς στην προχθεσινή του συνεδρίαση.
Ολόκληρο το κείμενο για την υπεύθυνη ενημέρωση - απάντηση σε μύθους και φαιδρότητες που κατά καιρούς λέγονται και γράφονται:
Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την δυνατότητα να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να παρουσιάσουμε στο δημοτικό συμβούλιο το έργο που παράγεται στον ΟΜΝΕΣ για ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, σε όλο τον κόσμο, αλλά πρωτίστως αφορά τον τόπο μας.
Δεν θα εξετάσουμε πως ήρθαν οι προσφυγές γιατί ήρθαν και τους λόγους, είναι μια συζήτηση που δεν είναι αυτή τη στιγμή παραγωγική. Οι άνθρωποι είναι εδώ και πρέπει να δραστηριοποιηθούμε.
Η σημερινή παρέμβαση έχει επιχειρηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, και σήμερα υλοποιείται. Θα θέλαμε να αναφερθούμε σε όλα όσα έχουμε καταφέρει, και κυρίως στην διαχείριση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και να σας ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν: Δηλαδή την ανάληψη από το ελληνικό κράτος του αμέσως επόμενου προγράμματος στέγασης - του ΕΣΤΙΑ 2 (το παραλαμβάνει από την UNHCR), καθώς για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ - ένα έργο που έχει αναλάβει ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης σε συνεργασία και πάλι με το ελληνικό κράτος.
Θα είμαστε σύντομοι και περιεκτικοί. ώστε να δοθεί χρόνος για πιθανές ερωτήσεις από εσάς.
Για όσους δε γνωρίζουν το σύλλογο Omnes, αναφέρω σύντομα πως ο σύλλογός μας δημιουργήθηκε το 2016 από ανθρώπους που γνωριζόμασταν μεταξύ μας. Από το Νοέμβρη του 2014 βρεθήκαμε στην Ειδομένη προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια από όπου αποχωρούμε τον Οκτ. του 2015, τη στιγμή που αποφασίστηκε το κλείσιμο των συνόρων. Λίγο αργότερα μας καλεί η τότε δημοτική αρχή ως έμπειρους εθελοντές στο κάμπ στο Χέρσο. Βοηθάμε, οργανώνουμε, συνεργαζόμαστε και παίρνουμε τα εύσημα από την υπεύθυνη ταξιαρχία του στρατού.
Το 2016 καταφέραμε – με άτυπη πάντοτε μορφή – χάρη στη βοήθεια συλλογών και οργανώσεων από όλη την Ευρώπη που μας είχαν γνωρίσει προσωπικά τις ημέρες της Ειδομένης, να στεγάσουμε στο Κιλκίς 17 ευάλωτες οικογένειες, οικογένειες που έπρεπε να βγουν το Μάρτιο του 2016 από το κάμπ του Χέρσου για να προστατευτούν από τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Την ίδια περίπου περίοδο, έχοντας παρατηρήσει πλέον σε δύο κάμπ –στο άτυπο της Ειδομένης και στο Χέρσο Κιλκίς- την ανάλωση ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την οργάνωση και τις υποδομές που παρέχονταν στα κάμπ, συντάξαμε μια μελέτη στην οποία αντιπροτείναμε εναλλακτικό τρόπο διαβίωσης σε αυτόνομες αξιοπρεπείς κατοικίες και με περίπου κατά 1/3 μικρότερο ημερήσιο κόστος. Η μελέτη κοινοποιήθηκε στο τότε υπουργείο μετανάστευσης, στην Ύπατη Αρμοστεία, σε πολλές διεθνείς οργανώσεις που δρούσαν στην περιοχή, και παρουσιάστηκε μετά από σχετική πρόσκληση σε επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2016.
Αναλαμβάνοντας το έργο ΕΣΤΙΑ το 2016 ήρθαμε αντιμέτωποι με τη λειτουργία δύο ανοικτών δομών συγκέντρωσης στον Νομό: το Χέρσο και την Ν Καβάλα. Σε ότι αφορά το δήμο Κιλκίς με συντονισμένες κινήσεις ο σύλλογος με τον Δήμο Κιλκίς καταφέραμε να αναστείλουμε την λειτουργία της δομής του Χέρσου στο τέλος του 2016, κάτι που ήταν εξαρχής απαίτησή μας προς την ύπατη αρμοστεία όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το σύλλογο. Εδώ οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε σχεδόν 10 μήνες μετά από επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να πειστούν να αναλάβουν το έργο της στέγασης ο Δήμος Κιλκίς ή/και η αναπτυξιακή εταιρεία του τόπου.
Εξ’ αρχής στη μελέτη καθώς στην επέκτασή της αργότερα κυριαρχούσαν δύο στοιχεία: η ισοκατανομή βάσει της φέρουσας ικανότητας υποδομών και γεωγραφικής θέσης του εξεταζόμενου νομού, και τα ανταποδοτικά –ή αν θέλετε – κοινωνικής ισορροπίας οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.
Τρεις είναι η βασικοί πυλώνες της δραστηριότητας μας ΣΤΕΓΑΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - θα μιλήσουμε για το τι έχουμε πετύχει σε κάθε πυλώνα.
Τον Οκτώβριο του 2016 το σωματείο συμβάλλεται με την ύπατη αρμοστεία συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ από τότε μέχρι σήμερα φιλοξένησε 1.887 πρόσφυγες αιτούντες άσυλο. Ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο 100% από την ευρωπαϊκή ένωση. Παράλληλα θέλοντας να ακυρώσουμε τη ρητορική ότι πρόσφυγες, λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα ή περισσότερη βοήθεια σε σχέση με τους Έλληνες, ο σύλλογος στεγάζει με παράλληλη χρηματοδότηση από έναν αγγλικό οργανισμό εννιά ευάλωτες τοπικές οικογένειες. Πολύ νωρίς είδαμε ακόμη την ανάγκη για ένα κέντρο συμπερίληψης. Έτσι ήδη από το 2017 ιδρύσαμε στο κέντρο της πόλης, το Inclusion Centre της Omnes: εκεί πέραν των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τους πρόσφυγες, φροντίσαμε να κάνουμε πρόσκληση και να καλέσουμε και άλλες ομάδες του τοπικού πληθυσμού, είτε για να υποστηριχτούν γλωσσικά, είτε για να βρουν έναν χώρο για δράσεις. Ευελπιστούμε και προσπαθούμε ακόμη να γίνει το σημείο αναφοράς, ο χώρος διασύνδεσης όλων.
Για τη διαρκή ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, προχωρήσαμε στη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας με δυνατότητα καθημερινής ενημέρωσης και διαβαθμισμένης πρόσβασης σε πληροφορίες, όπως ο αριθμός των ατόμων για τη δυνατότητα φιλοξενίας του οργανισμού, πόσα άτομα διαμένουν στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πόσα είναι αυτά, το πλήθος ανήλικων, ανδρών και γυναικών, η αποδοτικότητα του προγράμματος στέγασης, ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως εκπαίδευση, επάγγελμα, ηλικία του καθενός κ.ά. Η γνώση λοιπόν αυτών είναι ένα ακόμη απαραίτητο στοιχείο, τόσο για την άρση μυθοπλασιών, όσο και για την πραγματική οργάνωση στρατηγικών ενεργειών. Συγκεκριμένα για το δήμο του Κιλκίς αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε αυτή τη στιγμή 381 άτομα από τα οποία 83 είναι άνδρες 83 γυναίκες και 215 ανήλικα σε 78 κατοικίες. Να σημειώσουμε ότι αυτή η καινοτόμα πλατφόρμα έτυχε πλήρους αποδοχής από την Ύπατη η οποία ζήτησε από όλους τους εταίρους της στη χώρα να τροφοδοτούν τα στοιχεία στέγασης στην πλατφόρμα αυτή.
Βασιζόμενοι σε ένα δομημένο οργανόγραμμα λειτουργίας του συλλόγου, προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, στέγασης από εξειδικευμένο προσωπικό: διαθέτουμε κοινωνικούς επιστήμονες, νοσηλευτές, φροντιστές διαμερισμάτων, διερμηνείς, εκπαιδευτικούς, οδηγούς, δικηγόρους, και διοικητικό προσωπικό. Ο σύλλογος μας αυτή τη στιγμή απασχολεί 62 εργαζόμενους, ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 60 ελεύθερους επαγγελματίες του τόπου. Πολλές από τις ιδέες μας και τις καινοτομίες που κάναμε πράξη, όπως η παρακολούθηση των καταναλώσεων ΔΕΚΟ και η έκδοση συγκεντρωτικών λογ/σμών καταναλώσεων για κάθε διαμέρισμα για την ενημέρωση των ωφελούμενων που ερχόμενοι από άλλες κοινωνίες αδυνατούν να γνωρίζουν το κόστος ενέργειας, καυσίμων ύδρευσης, και ενοικίων αποτέλεσαν και το λόγο να προταθούμε διεθνώς από την Ύπατη για επιβράβευση στο έργο μας - παρόλο ότι είμαστε ένας νεοσύστατος οργανισμός.
Συγκεντρωτικά - επί των ανταποδοτικών στοιχείων για τον τόπο μας, όπως μπορείτε να δείτε και στις σχετικές παρουσιάσεις, από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2019 εισήλθαν στην τοπική κοινωνία 6,2 εκατομμύρια €, τα οποία μπορείτε να δείτε σε τι δαπάνες αφορούν. Ο σύλλογος ελέγχετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα από εσωτερικούς ελεγκτές της Υπατης αρμοστείας, κάθε χρόνο από πολυεθνική εταιρία ορκωτών λογιστών διορισμένους από την ύπατη αρμοστεία και προαιρετικά η γενική συνέλευση του συλλόγου αποφάσισε έλεγχο από Έλληνες ορκωτούς λογιστές
Ο στόχος του ΟΜΝΕΣ είναι να αμβλυνθεί η ανισότητα λόγω αδυναμίας λεκτικής επικοινωνίας και να συμβάλλει στην κοινωνική ισορροπία. Ο σύλλογος διατηρεί άριστη επικοινωνία και προσφέρει υπηρεσίες διερμηνείας στο νοσοκομείο εξυπηρετώντας τις ανάγκες του σε μόνιμη βάση, στον δήμο, στην εφορία στην αστυνομία και στα δικαστήρια - ακόμη κι αν καλούμαστε για ανθρώπους που δεν ανήκουν στους ωφελούμενους του προγράμματος ΕΣΤΙΑ
Αναμένουμε την έκδοση της εθνικής πρόσκλησης για αιτήσεις υλοποίησης του επόμενου προγράμματος στέγασης, του ΕΣΤΙΑ 2 από το ελληνικό κράτος. Για αυτή τη μετάβαση έχουν γίνει ήδη οι τεχνικές συναντήσεις
Σε συνεργασία ΔΟΜ (διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) και κράτους, υλοποιείται στη χώρα το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, χρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή ένωση. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλη την επικράτεια από τον Ιούνιο 2019 έως τον Νοέμβριο 2020.
Το πρόγραμμα αφορά μόνον αναγνωρισμένους πρόσφυγες και στοχεύει στην προώθηση της ένταξης τους στην ελληνική κοινωνία, ενόσω αυτοί φιλοξενούνται σε προσωρινές κατοικίες τις οποίες μισθώνουν οι ίδιοι. Υποχρεούνται σε παρακολούθηση όλων των προσφερόμενων μαθημάτων, που αφορούν σε μαθήματα Κοινωνικής ένταξης, απασχόλησης και ενέργειες κοινωνικής ειρήνης.
Ο σύλλογός μας συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα μόνο στο κομμάτι των μαθημάτων ένταξης και όχι σε αυτό της εύρεσης κατοικίας γιατί θεωρεί ότι ο δήμος Κιλκίς έχει ήδη φτάσει στο όριο πληθυσμού που φιλοξενεί. Ο σύλλογός μας έθεσε εξαρχής το όριο των 700 ανθρώπων για το νομό Κιλκίς. Το θέσαμε και στη μελέτη που κοινοποιήσαμε. Για αυτό είμαστε κάθετα ενάντιοι σε αύξηση του πληθυσμού στο Κιλκίς - είτε μέσω συγκεντρωτικών δομών είτε μέσα από κατοικίες που παράλληλα κάποιος άλλος θα θελήσει να δημιουργήσει.
Αυτό το πρόγραμμα μαθημάτων που θα υλοποιούμε υπό τον ΔΟΜ περιλαμβάνει την υποχρέωση των αιτούντων άσυλο να μάθουν τη ελληνική γλώσσα και να εξοικειωθούν με τους πολιτικούς θεσμούς, την ιστορία και την κουλτούρα μας.
Η μη τήρηση αυτών των υποχρεώσεων οδηγεί σε κυρώσεις που κυμαίνονται από την απώλεια επιδομάτων μέχρι την απώλεια των διευκολύνσεων διαμονής.
Αυτά είναι λοιπόν, τα προγράμματα που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε. Όμως πολύ καιρό μας απασχολούν και προγράμματα ευρύτερης κοινωνικής ωφέλειας, προγράμματα που θα ακολουθούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα του τόπου μας που θα δώσουν χώρο εργασιακής ενεργοποίησης για όλο τον πληθυσμό. Δε σας κρύβουμε ότι δεν είναι εύκολο: σε μια χώρα που έζησε την κρίση εντονότερα από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη, το θέμα της εργασιακής απασχόλησης των προσφύγων, είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να αποσυνδεθεί από την ανεργία που πλήττει τις τοπικές κοινότητες.
Έχουμε ιδέες για πρωτογενή παραγωγή, βιοτεχνικού χαρακτήρα συνεταιρισμούς, το τρόφιμο και τις νέες διατροφικές συνήθειες ως τροχιές εργασιακής απασχόλησης, που όχι μόνο θα υποστηρίξουν τον νεοφερμένο πρόσφυγα, αλλά θα αποτελέσουν την ευκαιρία για ολόκληρη την τοπική κοινότητα.
Η δραστηριότητα του ΟΜΝΕΣ αποσκοπεί στο να καταστήσει τους φιλοξενούμενους, ισότιμους με τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας, αίροντας
τα εμπόδια που προκύπτουν λόγω της αδυναμίας λεκτικής επικοινωνίας και της άγνοιας των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους ως πολίτες της χώρας. Αυτή η δραστηριότητα όμως σε μία ευρωπαϊκή κοινωνία, οφείλει να έχει θεσμικό πρόσωπο ή τουλάχιστον το θεσμικό να αποτελεί την σκέπη, κάτω από την οποία θα δρουν οι υπόλοιποι φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οι Δήμοι πρέπει να ενεργοποιηθούν σε δράσεις ανάδειξης της κουλτούρας, σε ευκαιρίες ζυμώσεων και γνωριμίας μεταξύ των δημοτών που κατοικούν στον ίδιο τόπο και έχουν διαφορετική εθνική ή πολιτισμική αφετηρία, αλλά και για να υποστηρίξουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Πάντοτε, πιστεύουμε στον κυρίαρχο θεσμικό ρόλο του δήμου και εξακολουθούμε παρ' όλες τις επιτυχίες που έχουμε καταγράψει ως σύλλογος να μεταφέρουμε και εδώ σήμερα, την ανάγκη εμπλοκής του Δήμου όπως την θεσμοθετημένη δημιουργία συμβουλίου ένταξης μεταναστών. Ο σκοπός των ΣΕΜ είναι να καταγράφουν τα ενταξιακά προβλήματα και οι ανάγκες των νόμιμα εγκατεστημένων προσφύγων και μεταναστών και να χαράσσεται από κοινού η ενταξιακή πολιτική του δήμου. Θα θέλαμε να δούμε το όργανο αυτό στο Κιλκίς να πρωτοπορεί και να αποτελέσει το παράδειγμα για άλλους δήμους. Είναι τουλάχιστον κρίμα μετά από τόση συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία να μην είναι θεσμική η ταυτότητα των ενεργειών που γίνονται στο Κιλκίς.
Είναι αναγκαίο, η νέα κατάσταση να αντιμετωπιστεί ήπια και με σταθερότητα. Διεκδικούμε κοινωνικά δικαιώματα που η δεκαετία της κρίσης, οδήγησε στο να χαθούν για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας. Όμως, για να μπορέσουν οι νεοφερμένοι να συμπεριληφθούν σε μία κοινωνία, αυτή η κοινωνία πρέπει να είναι υγιής και να ευημερεί. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να ταυτιστεί η έννοια της κοινωνικής αδικίας με την βοήθεια που εισπράττει προσωρινά ο πρόσφυγας και αισθάνεται πως στερείται ο ντόπιος.
Οι άνθρωποι της Omnes παραμένουμε στη διάθεση σας για προτάσεις και ιδέες.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας
https://www.eidisis.gr/politistika/ayto-einai-to-ergo-tis-omnes-sto-kilkis.html
No comments:
Post a Comment