Friday, December 17, 2010

Διεθνής Ημέρα Μεταναστών 2010

"Καλώ όλα τα κράτη που ακόμη δεν το έχουν πράξει ,να επικυρώσουν τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Οικογενειών τους. Καλώ επίσης τα μέρη της Σύμβασης να εντείνουν τις προσπάθειές τους με σκοπό την υλοποίηση των δικαιωμάτων εγγυημένα μέσα από τη σύμβαση Η παράτυπη αυτή κατάσταση πολλών διεθνών μεταναστών δεν θα πρέπει να τους στερεί τον ανθρωπισμό τους ή των δικαιωμάτων τους ΚΑΙ από κοινού, ας επιβεβαιώσουν τη θεμελιώδη αρχή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «.. όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα «δικαιώματα ».
Secretary-General Ban Ki-moon
Message for International Migrants Day
18 December 2010


Τι είναι η Διεθνής Ημέρα Μεταναστών (IMD);

Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες εορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από το 2000. Είναι μια ευκαιρία:
* να αναγνωρίσουμε τις συνεισφορές από τα εκατομμύρια των μεταναστών στην ανάπτυξη και την ευημερία που δίνουν σε πολλές χώρες στον κόσμο.
* να απαιτήσουμε ένα τέλος σε όλες τις μορφές κακοποίησης και βίας κατά των μεταναστών και των οικογενειών τους και την προώθηση του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους
* να καλέσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επικυρώσουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους διακινούμενους εργαζομένους?
* να ζητήσουν από τις υπεύθυνες κυβερνήσεις να δώσουν δικαιώματα στους μετανάστες.

IMD έχει ως στόχο να θέσει τα θέματα που είναι το κεντρικό ενδιαφέρον των μεταναστών και τις κοινότητές τους (τα οποία ζουν και εκείνων που αφήνουν πίσω τους) στην ημερήσια διάταξη, υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους.
Γιατί η 18η Δεκεμβρίου;
Το 1997, ομάδες μεταναστών στην Ασία άρχισαν να εορτάζουν και να προωθούν την 18η του Δεκέμβρη ως διεθνή ημέρα αλληλεγγύης για τους μετανάστες. Επέλεξαν την ημερομηνία αυτή, λόγω της συμβολικής σημασίας της, δεδομένου ότι στις 18 Δεκεμβρίου 1990, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους, και αυτό μετά από σχεδόν μια δεκαετία από διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις και αμείλικτη υπεράσπιση από κοινότητες μεταναστών σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη εκδήλωση IMD πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΟΗΕ στη Μανίλα, Φιλιππίνες, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, ξένων διπλωματών και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ.

Με βάση αυτή την πρωτοβουλία, το 1999, οι ομάδες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αγωνίζεται στον ΟΗΕ να αναγνωρίσουν επίσημα την 18 Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες. Αυτές οι προσπάθειες άσκησης πίεσης ήταν επιτυχής και στις 4 Δεκεμβρίου 2000, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δήλωσε 18η, Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες.

Από τότε, η συμμετοχή σε IMD δραστηριότητες έχει αυξηθεί και περισσότερες χώρες παίρνουν μέρος χρόνο με το χρόνο. Εκδηλώσεις κατά μήκος των ετών έχουν συμπεριλάβει ένα πολύχρωμο συλλαλητήριο στο Μπαγκλαντές, ένα διεθνές φεστιβάλ φαγητού στο Ισραήλ, ένα μεγάλο πολυπολιτισμικό φόρουμ στο Μαρόκο, εκθέσεις τέχνης και φεστιβάλ κινηματογράφου στη Γαλλία, στα σχολεία εκπαιδεύουν τα παιδιά και οι τηλεοπτικές εκπομπές στη Σρι Λάνκα, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στο δρόμους της Σιγκαπούρης, καθώς και συνεντεύξεις τύπου, πάνελ, συναντήσεις και διαδηλώσεις. Το 2006 το Radio 1812 ξεκίνησε, σε παγκόσμια άνοιγμα την εκδήλωση αφιερωμένη στην Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες Παράγουν και μεταδίδουν προγράμματα από ραδιόφωνα σε όλο τον κόσμο.

O Όμιλος Σερρών για Unesco με το Info Center Μεταναστών της , το ΚΠΝ ΠΡΑΞΙΣ ο Όμιλος Νέων για UNESCO και o Όμιλος Δημοσιογράφων για UNESCO συμμετέχουν για 6η χρονιά παρουσιάζοντας στο διαμορφωμένο πρόγραμμα από NGO όλου του κόσμου στο Ράδιο 18/12 μέσα από το www.rofonfma.net κάθε χρόνο στις 12 ώρα Ελλάδος. Την εκπομπή παρουσιάζουν κάθε χρόνο οι ευρωπαίοι εθελοντές., φέτος την ευθύνη είχαν οι οι James Saddick ,Thomas Jansson Την καμπάνια υποστήριξαν αι κ.κ. Ζγέρα Νάντια και Μαρία Εμμανουηλίδου.

Monday, December 13, 2010

Ο Αθλητισμός και η φιλανθρωπική του δύναμη !

O Mισέλ Πλατινί στηρίζει τον αγώνα κατά της φτώχειας, που θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα αύριο Τρίτη με την αναμέτρηση φίλων Ζιντάν-Ρονάλντο με All Stars του Ολυμπιακού στο «Καραϊσκάκη».

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με μήνυμά του συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες στη φιλανθρωπική πρωτοβουλία ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει το ποδόσφαιρο και σε τέτοιους ιερούς σκοπούς.

«Ο αγώνας κατά της φτώχειας είναι μία μοναδική ευκαιρία για να τραβήξουμε τα βλέμματα του κόσμου πάνω στο αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, που έχει σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας παγκοσμίως. Φέτος τα χρήματα θα δοθούν στα εκατομμύρια των ανθρώπων που επλήγησαν από το σεισμό στην Αϊτή και από τις πλημμύρες στο Πακιστάν.

Από όλα τα αθλήματα, ίσως μόνο το ποδόσφαιρο χάρη στην παγκόσμια απήχηση και τους απλούς κανόνες fair play που το διέπουν μπορεί να ενώσει τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο και να προκαλέσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τέτοια ζητήματα. Στέλνω την υποστήριξή μου σε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό το ιδιαίτερο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των πρέσβεων καλής θέλησης Ρονάλντο και Ζιντάν, αλλά και όλους τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους που θα δώσουν το ‘παρών’».

Στην Ελλάδα ΜΟΝΟ ο Σύλλογος Αντισφαίρισης Σερρών συμμετείχε στην καμπάνια κατά της πείνας http://www.1billionhungry.org/ του FAO με την συνεργασία των εθελοντών της ΠΡΑΞΙΣ. Ευρωπαίων εθελοντών James Saddick ,Thomas Jansson Την καμπάνια υποστήριξαν αι κ.κ. Ζγέρα Ντίνα και Μαρία Εμμανουηλίδου.

Thursday, December 09, 2010

Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2010


Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2010
* Θα δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας, και τον θαυμασμό μας για τους ανθρώπους της συνείδησης: άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, όλων των εθνικοτήτων και από διαφορετικά υπόβαθρα οι οποίοι αγωνίζονται και μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. "Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένας τίτλος που κάθε ένας από εμάς μπορεί να κερδίσει. Δεν είναι ένας ρόλος που απαιτεί επαγγελματικά προσόντα. Είναι η μέριμνα για τους συνανθρώπους μας, Η κατανόηση ότι είμαστε όλοι ίδιοι και έχουν όλοι το δικαίωμα σ όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δέσμευση για να δει αυτό το ιδανικό να γίνει πραγματικότητα.*
Navi Pillay, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ορισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι γνωστοί ,αλλά οι περισσότεροι δεν είναι. Δραστηριοποιούνται σε κάθε μέρος του κόσμου, εργάζονται μεμονωμένα και σε ομάδες, στις τοπικές κοινωνίες, στην εθνική πολιτική όσο και διεθνώς. Είναι όλων των ηλικιών και έχουν διαφορετικά υπόβαθρα και επαγγέλματα. Πολλοί από αυτούς είναι άτομα με ιδιαίτερα προσόντα που έχουν ειδικές δεξιότητες, όπως δικηγόροι, δημοσιογράφοι, γιατροί, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί: πολλοί άλλοι έχουν μικρή ή καθόλου εκπαίδευση, αλλά όλοι έχουν από κοινού την θεμελιώδη πεποίθηση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται και να προωθούνται. Καθένας μπορεί να προχωρήσει και να μιλήσει για τα δικαιώματα του ανθρώπου, δεν έχει σημασία ποιοι είναι ή από πού είναι. Ο καθένας από εμάς έχει τη δύναμη για να κάνει τη διαφορά. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενεργούν κατά των διακρίσεων, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο τόσο για τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους. Αποτελούν αντικείμενο αναγνώρισης και επιδοκιμασίας για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 10 Δεκεμβρίου 2010.
Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούν κατά των καταχρήσεων και των παραβιάσεων συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων, του αποκλεισμού, την καταπίεση και τη βία.
Υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη και προσπαθούν να προστατεύσουν τα θύματα που δέχονται παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Απαιτούν υπευθυνότητα των δραστών και διαφάνεια της δράσης στις κυβερνήσεις. Με τον τρόπο αυτό, συχνά θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια, καθώς και των οικογενειών τους.

Η ΠΡΑΞΙΣ,Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO , η ΣΟΦΙΑ, ο Όμιλος Δημοσιογράφων για UNESCO,o Όμιλος Νέων για Unesco,ο ΣΑΣ συμμετέχουν στη ημέρα με την δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά και όχι μόνο, με την αποστολή ενημερωτικού κειμένου με θέμα την Ημέρα, ειδικού ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου του UN ,την δημιουργία YouTube συμμετοχή στην καμπάνια *Barefoot against Poverty* .Όλα τα παραπάνω έχουν σταλεί σε 20.000 e-mail ,σε συνεργάτες ,φίλους, πολίτες των παραπάνω φορέων . Μια εβδομάδα επί 6 φορές την ημέρα παρουσιάζετε καμπάνια στο www.rodonfm.net Όλοι οι συνεργαζόμενοι , συμβολικά περπάτησαν ξυπόλυτοι για την φτώχεια .Επίσης συμμετείχαν οι James Saddick ,Thomas Jansson Την καμπάνια υποστήριξαν αι κ.κ. Ζγέρα Νάντια και Μαρία Εμμανουηλίδου. http://www.youtube.com/watch?v=HyYf52bJ5fY&feature=player_embedded


http://www.nea-epohi.gr/main/slider2
http://www.e-simerini.com/e/modules.php?name=News&file=article&sid=9855
http://aposerres.gr/index.php?page=article&article_id=955
http://www.tsepelasmedia.gr/uploads/files/typos%2010-12-10.pdf σελιδα 8