Monday, January 31, 2011

Ο Κ.ΒΗΤΑ, Ξεκινά το Έτος Νεολαία Ευρώπης –Κίνας 2011

Ο Κ.ΒΗΤΑ, ο ξεχωριστός δημιουργός της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής, θα μας ξεδιπλώσει ζωντανά τις εικόνες και τα μουσικά ηχοτοπία του την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 στο Rococo, στις Σέρρες.

Ο Κ.ΒΗΤΑ είναι ένας καλλιτέχνης με πολυσχιδή προσωπικότητα: συγγραφέας, ζωγράφος, φωτογράφος, videoartist, και πάνω από όλα μουσικός. Είναι ο μουσικός, που με τους στίχους και τις μελωδίες του από την εποχή των Στέρεο Νόβα μέχρι και σήμερα..., μας μιλά για την αγάπη, για τη ζωή, για την απώλεια, για όλα τα όμορφα και τα άσχημα, για τη μοναξιά, για την προσωπική ελευθερία, μας ταξιδεύει μελωδικά, μας βοηθά να πετάξουμε σε ανοιχτούς ορίζοντες.

Οι εμπνευσμένοι στίχοι του και οι δυναμικές προεκτάσεις των μουσικών αναζητήσεών του μας προτρέπουν να διασχίσουμε μαζί του ένα πρωινό τον κόσμο, με οποιονδήποτε τρόπο, να αγαπήσουμε τους ανοιχτούς ουρανούς και τη γη που είναι πιο όμορφη από εμάς...

Όπως γράφει ο ίδιος "...τώρα περισσότερο από ποτέ μέσα από το κενό η λέξη θέλει να μιλήσει..." και τώρα πιο έντονα από ποτέ, ο ίδιος ο Κ.ΒΗΤΑ θα επικοινωνήσει ζωντανά μαζί μας και τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα τον απολαύσουμε σε μία ξεχωριστή βραδιά, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στο Rococo, στις Σέρρες.

Βιογραφικό : Γεννήθηκε στην Βικτώρια, Mελβούρνη Αυστραλίας.Μεγάλωσε στην
Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα κλασσικής κιθάρας και αρμονία.
Σπούδασε ζωγραφική και Ιστορία Τέχνης στην Μελβούρνη.Στην Αθήνα
τελείωσε γραφικές τέχνες. Δούλεψε σαν γραφίστας και δημοσιογράφος
σε περιοδικά .Δημιούργησε την ηλεκτρονική μπάντα στέρεο νόβα το
1992 και ηχογράφησε 5 επίσημα άλμπουμ μαζί τους. Διέλυσε το γκρουπ
το 1996 για να ακολουθήσει την δική του μουσική πορεία. Έγραψε
μουσική για ντοκυμαντέρ,φιλμ και θέατρο. Ζεί και εργάζεται
στην Αθήνα.
1992.Τον Ιούνιο οι στερεο νοβα κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ.
Ηχογραφούν μαζί μέχρι το 1996.
1994.Ο Κ.Βητα αρθρογραφεί στο περιοδικό 01 του Σταθη Τσαγκαρουσιάνου.
Κάθε παρασκευή μετά τα μεσάνυχτα μαζί με τον Μιχάλη δ. παίζουν στο ροδον fm τέκνο αμπιεντη μουσική εκπομπή λεγεται, αναμνήσεις ενος τρανζίστορ.
Οι στερεο νοβα γράφουν μουσική για το θεατρικό έργο Οι υπηρέτριες του Ζαν Ζενε
σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.
1996.το καλοκαίρι οι στερεο νοβα διαλύονται.
1997-2004.Εγραψε τραγούδια για την Ποπη Αστεριαδη.
Διασκεύασε τη (συγκέντρωση της εφέ)του Διονύση Σαββόπουλου με την Δήμητρα Γαλάνη.
Έπαιξε στην παράσταση (ηχώ στο χάος)με την Ολια Λαζαριδου, σκηνοθεσία Βαρβάρας Μαυρομάτη.
Μουσική για την (επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά)φιλμ του Πανου Κούτρα.
Μουσική για το (Ιωάννα σ αγαπώ)φιλμ του Παντελή Παγουλάτου.
Μουσική για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ (αγέλαστος πέτρα)φιλμ του Φίλιππα Κουτσάφτη
Μουσική για τα θεατρικά έργα (ο κλήρος του μεσημεριού)Πωλ Κλωντελ/σκηνοθεσία Βαρβάρα Μαυρομάτη
(angel baby)σκηνοθεσια Αντώνη Καλογρίδη
(καθαροί πια)cleansed/sarah kane/σκηνοθεσία Λευτερη Βογιατζή /Νέα Σκηνή
(Άνοιξον) Θεοφανω Καλογιάννη/σκηνοθεσία Όλια Λαζαριδου/παραγωγή ΟΜΜΑ
τραγούδια για την Δήμητρα Γαλάνη
(transformations)διασκευές στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι
συναυλία στο Ι.C.Α (ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης)στο Λονδίνο/παρουσίαση του άλμπουμ movement
Μουσική συμμετοχή στο (για παντα)χοροθέατρο της ομάδας εδάφους/σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου
Συμμετοχή στην τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004
Μουσική για το dogville του Λ.Φ.Τριαρς/ εθνικό θέατρο/σκηνοθεσία Αντώνη Καλογριδη
5 λεπτή σύνθεση για την έκθεση φωτογραφίας του Πέτρου Μπιρμπιλη/μου είπες ψέματα/bios/peiraios

2005. *ετοιμάζει την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας
Μουσική για το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Ρελλα (Αιγαίου Κύματα)προβλήθηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Μουσική για το ντοκιμαντέρ (Κηφισός ) της Διονυσία Κοπάνα
Συμμέτοχη στο 2ο SYNCH festival στο Λαυριο Αττικης.
2005.21 ΟΚΤ -15 ΝΟΕ αναδρομική έκθεση με βίντεο/φωτογραφίες /ζωγραφική
στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ,Θεσσαλονίκης .Αποθήκη Β1 στο Λιμανι.*
17 Νοέμβριου συνομιλία με τους φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης* για την ζωγραφική και την μουσική*.
Πρωτότυπη μουσική και 5 τραγούδια για το θεατρικό έργο του Μπερτόλδε Μπρεχτ
(ο καλός άνθρωπος του Σετσουαν) για την παράσταση της Άννας Κοκκινου στο θέατρο Σφενδόνη. Σκηνοθεσία Άγγελος Μέντης.*

2006.Πρωτοτυπη μουσική για την παράσταση 2 του Δημήτρη Παπαιωάννου.
2007.Παρουσιαζει στο φεστιβάλ Αθηνών τις (αλλοιώσεις) με το σύνολο εγχόρδων Dissonart ensemble .
2008.Κυκλοφορει το διπλό cd άλμπουμ άργος από την Λύρα.
Γράφει την μουσική για την μικρού μήκους ταινία one night together της Ελευθερίας Αστρινάκη
Γράφει την μουσική για την μεγάλου μήκους ταινία without (α βραβείο φεστιβάλ θεσ/νικης) του Αλέξανδρου Αβρανα
2009.Γραφει το soundtrack για την ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη , JACE
20 εμφανίσεις στο κλαμπ σταυρός του νότου στην Αθήνα /ιαν-φεβ
10 εμφανίσεις στο κύτταρο με την Λένα Πλάτωνος Μάιος
Μουσική για το θεατρικό έργο του T.S Elliot ,cocktail party ,σκηνοθεσία Βαρβαρα Μαυρομάτη /Φεστιβαλ Αθηνών
Κυκλοφορεί το άλμπουμ Ένωση από την lyra records
Είσοδος : 15 euro.
Εισιτήρια Προπωλούνται (από 20/01) : Κουντουράς,Foto-Klik,Melody Maker
Διοργάνωση : Ροδον Fm & Π.Ε.Πράξις ,Unesco Σερρών και Νέων Πληροφορίες :2321058800

H ΠΡΑΞΙΣ,Ο Όμιλος Σερρών για Unesco , ο Όμιλος Νέων για Unesco με την υποστήριξη του www.rodonfm.net ξεκινά από τις Σέρρες το *Έτος Νεολαία Ευρώπης –Κίνας 2011* με μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην προώθηση των επαφών, του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας.

Το έτος θα «ανοίξει νέους ορίζοντες για τους νέους μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και να μάθουν ο ένας από τον άλλο."

Η Οικοδόμηση δεσμών μεταξύ των οργανώσεων νεολαίας σήμερα αναμένεται να εξασφαλίσει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ιθυνόντων του αύριο. Θα αποτελέσει επίσης το έναυσμα, ένα ενδιαφέρον για αυτούς τους νέους και των δύο περιοχών για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

Κατά τη διάρκεια του έτους, οι νέοι από την Κίνα και την ΕΕ θα δημιουργήσουν προσωπικές σχέσεις με τους ομολόγους τους, δεδομένου ότι συμμετέχουν σε κοινά σχέδια. Η συνεργασία στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, τον πολιτισμό και την πολυγλωσσία, αποσκοπεί στην ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας ακόμη περισσότερο.

Το έτος είναι το πρώτο από μια σειρά θεματικών χρόνια σε σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Το 2012 έχει ήδη οριστεί *Έτος ΕΕ-Κίνας και Διαπολιτισμικού Διαλόγου*.

Sunday, January 30, 2011

Υδροβιότοποι και δάση 2011

Το θέμα της Παγκόσμιας ημέρας Υδροβιοτόπων για το 2011 είναι *Υγρότοποι και δάση*. Επελέγη από τα Ηνωμένα Έθνη,που έχουν ανακηρύξει το 2011 ως Διεθνές Έτος Δασών και είναι μια ιδανική ευκαιρία για την Σύμβαση Ramsar να επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο είδος των δασών που είναι σ εκείνες τις περιοχές που συχνά ή πάντα είναι σε περιοχές υγρές, όπως μαγγρόβια, πλημμυρισμένα δάση, peatswamp δάση, κλπ. Τι καλύτερη ευκαιρία για να εξετάσουμε τη σημασία αυτών των υγροτόπων για τους ανθρώπους, είτε ζούμε κοντά σ αυτά ή όχι, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που αποφέρουν; Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να επικεντρωθεί στις πολλές απειλές που αντιμετωπίζουν.
Με αφορμή την επέτειο αυτή αλλά και το γεγονός ότι με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την βιοποικιλότητα οι υγρότοποι μας – μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών ζητημάτων - βρίσκονται εκ νέου στη πολιτική επικαιρότητα, Σαν υγρότοπος ή αλλιώς υδροβιότοπος νοείται κάθε τόπος που καλύπτεται σε μόνιμη ή εποχική βάση από νερά κατά βάση ρηχά. Οι υγρότοποι, δηλαδή, αποτελούν υδάτινες περιοχές, οι οποίες διατηρούν μια ποικιλία σημαντικών βιολογικών, οικολογικών και γεωμορφολογικών στοιχείων. Σε αυτά σαφώς θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την αισθητική αξία που προσδίδουν στον περιβάλλοντα χώρο.
Η σημασία των υδροβιότοπων είναι ανυπολόγιστη τόσο για τη συντήρηση και ρύθμιση του υδροβιολογικού κύκλου, όσο και για το γεγονός ότι αποτελούν παραγωγικά οικοσυστήματα. Γι’ αυτό η ασύνετη ανθρώπινη παρέμβαση θεωρείται επικίνδυνη, ενώ η καταστροφή τους επιζήμια από όλες τις απόψεις. Στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία η βιοποικιλότητα να βρίσκεται ανάμεσα στις πλουσιότερες της Ευρώπης. Η Σύμβαση Ραμσάρ αναγνωρίζει έντεκα περιοχές στην Ελλάδα ως υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας. Δυστυχώς όμως αυτοί απειλούνται από πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά μόνο αναφέρω τις καταπατήσεις, την αυθαίρετη δόμηση, τη ρύπανση, τη λαθροθηρία, την υπεράντληση υδάτων για αρδευτικούς λόγους και τις χωρίς περιβαλλοντική μελέτη βιομηχανικές ή άλλου είδους δραστηριότητες.
Στη μικρή πόλη του Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971 η ομώνυμη σύμβαση προστασίας των Υγροτόπων. Η σύμβαση ίσχυσε από το 1975 με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο και αποβλέπει στην προστασία και τη συνετή χρήση των υγροτόπων μέσα από εθνικές δράσεις αλλά και με τη διακρατική συνεργασία. Από το 1997 και εφεξής η επέτειος υπογραφής της συνθήκης του Ραμσάρ γιορτάζεται σαν Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων.

H ΠΡΑΞΙΣ,o Όμιλος Σερρών για Unesco , ο Όμιλος Νέων για Unesco, συμμετέχουν με την δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά, το οποίο παρέδωσαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών για να παρουσιασθεί στην τιμώμενη μέρα αλλά και γενικά στην επιλογή των σχολείων κατά την επίσκεψη στο Μουσείο σ άλλο χρόνο. Την εβδομάδα που διανύουμε ειδικό σποτ ευαισθητοποίησης με θέμα την ημέρα παρουσιάζετε στο www.rodonfm.net και ραδιοφωνική εκπομπή από τον εθελοντή Thomas Jansson θα παρουσιασθεί μέσα από το ιντερνετ στις συμμετέχοντες εκδηλώσεις της ημέρας που πραγματοποιούνται σ όλο τον κόσμο. Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων η εθελόντρια κ Μαρία Εμμανουηλίδου Msc Leadership & Coaching.
http://www.eurocharity.gr/el/story/11389

Wednesday, January 05, 2011

Διεθνές Έτος Δασών 2011

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δήλωσε το 2011 ως το Διεθνές Έτος Δασών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αειφόρο διαχείριση, τη διατήρηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των τύπων δασών. Τα δάση προσφέρουν καταφύγιο. Αποτελούν πηγή τροφίμων, φαρμάκων και καθαρού νερού. Και παρέχουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της βιοποικιλότητας, την υδροδότηση, τη δέσμευση του άνθρακα, τον έλεγχο των πλημμυρών, καθώς και την προστασία από τη διάβρωση του εδάφους και της απερήμωσης. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός σταθερού κλίματος του πλανήτη και το περιβάλλον. Τα δάση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ευημερία των ανθρώπων παντού, σε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Μια πηγή βιοπορισμού
Εκτιμάται ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι-συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 γηγενείς πολιτισμούς-εξαρτώνται από τα δάση για τον βιοπορισμό τους. Εκτός από την τροφή και στέγη, τα δάση προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα των εμπορεύσιμων ξύλου και προϊόντων nonwood, όπως ξυλεία, καυσόξυλα, φρούτα, ξηρούς καρπούς, και φαρμακευτικών φυτών. Το 2004, τα δασικά προϊόντα αντιπροσώπευαν περίπου το 3,7% του διεθνούς εμπορίου βασικών προϊόντων. Τα δάση είναι από τα πιο παραγωγικά χερσαία οικοσυστήματα. Αυτό τους καθιστά ελκυστικά για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τις γεωργικές χρήσεις. Η σημερινή μεγάλη αποψίλωση και η υποβάθμισης τους, προκαλεί σε ποσοστά σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, το αποτέλεσμα ώστε να έχουμε περίπου το ένα τέταρτο των ανθρωπογενών εκπομπών CO2.

Καταφύγια της βιοποικιλότητας
Η ευρεία ποικιλία τύπων δάσους-σε τροπικές, υποτροπικές, μεσογειακό, εύκρατο, και ψυχρές περιοχές-από κοινού αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των χερσαίων οικοπεριφερειών. Πρόκειται για κατ 'οίκον σε εκατομμύρια είδη φυτών, ζώων και εντόμων: περίπου το 80% της βιοποικιλότητας του πλανήτη, πιστεύεται δε ότι σ αυτό οφείλονται σε υγιή δασικά οικοσυστήματα. Τα τροπικά δάση είναι ιδιαίτερα πλούσια σε είδη. Αν και καλύπτουν μόνο το 10% της συνολικής γήινης επιφάνειας, είναι κατ 'οίκον σε σημαντικά μεγαλύτερο από το 60% όλων των χερσαίων και του γλυκού νερού της βιοποικιλότητας.

" Ανθρακας *
Τα δάση παίζουν ζωτικό ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα: λειτουργούν ως αποθήκες άνθρακα, απορροφώντας τα αέρια του θερμοκηπίου και την πρόληψη της απελευθέρωσής τους στην ατμόσφαιρα. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα δασικά οικοσυστήματα εκτιμάται ότι περιέχουν περίπου 80% πάνω από το έδαφος και το 40% των κάτω-εδάφους γήινου διοξειδίου του άνθρακα. Επί του παρόντος, υπάρχει περισσότερη αποθήκευση άνθρακα στα δάση από ό, τι στην ατμόσφαιρα της Γης (220%), και τον ρόλο τους ως σημαντικά δεξαμενές άνθρακα έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη προσοχή στην παγκόσμια συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος. Ωστόσο, περίπου το 20% όλων των εκπομπών CO2 προέρχονται από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με υποβάθμιση της αποψίλωσης των δασών και των δασών. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το σύνολο της συνεισφοράς της παγκόσμιας τομέα των μεταφορών. Σύμφωνα με το FAO, οι κύριες απειλές για τα τροπικά δάση είναι η ταχεία αύξηση του πληθυσμού και η συναφής ανάγκη για καλλιέργεια της γης και των βοσκοτόπων.

Η διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της προσαρμοστικότητας μας στην κλιματική αλλαγή. Οι προστατευόμενες περιοχές (όπως βιόσφαιρας και τα εθνικά πάρκα) θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για τη διατήρηση των δασών.
Ο Όμιλος Σερρών για Unesco,τo KΠN της ΠΡΑΞΙΣ, , συμμετέχουν στο έτος με την δημιουργία 2 εκπαιδευτικών προγραμμάτων , που θα διαθέσουν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών και αφορούν *Το δάσος* και τα υπό εξαφάνιση *Χρυσαετό, Βίδρα, και λεβάντα * που υπάρχουν στα βουνά του νομού μας. Επίσης θα πραγματοποιήσουν e-campaign για την υποστήριξη τους με τους συνεργαζόμενους φορείς των φορέων ανά τον κόσμο Την δημιουργία και την ευθύνη του προγράμματος έχουν οι εθελοντές μας κ Μαρία Εμμανουηλίδου, Βασίλης και Ηλίας Τριανταφύλλου.