Το θέμα της Παγκόσμιας ημέρας Υδροβιοτόπων για το 2011 είναι *Υγρότοποι και δάση*. Επελέγη από τα Ηνωμένα Έθνη,που έχουν ανακηρύξει το 2011 ως Διεθνές Έτος Δασών και είναι μια ιδανική ευκαιρία για την Σύμβαση Ramsar να επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο είδος των δασών που είναι σ εκείνες τις περιοχές που συχνά ή πάντα είναι σε περιοχές υγρές, όπως μαγγρόβια, πλημμυρισμένα δάση, peatswamp δάση, κλπ. Τι καλύτερη ευκαιρία για να εξετάσουμε τη σημασία αυτών των υγροτόπων για τους ανθρώπους, είτε ζούμε κοντά σ αυτά ή όχι, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που αποφέρουν; Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να επικεντρωθεί στις πολλές απειλές που αντιμετωπίζουν.
Με αφορμή την επέτειο αυτή αλλά και το γεγονός ότι με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την βιοποικιλότητα οι υγρότοποι μας – μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών ζητημάτων - βρίσκονται εκ νέου στη πολιτική επικαιρότητα, Σαν υγρότοπος ή αλλιώς υδροβιότοπος νοείται κάθε τόπος που καλύπτεται σε μόνιμη ή εποχική βάση από νερά κατά βάση ρηχά. Οι υγρότοποι, δηλαδή, αποτελούν υδάτινες περιοχές, οι οποίες διατηρούν μια ποικιλία σημαντικών βιολογικών, οικολογικών και γεωμορφολογικών στοιχείων. Σε αυτά σαφώς θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την αισθητική αξία που προσδίδουν στον περιβάλλοντα χώρο.
Η σημασία των υδροβιότοπων είναι ανυπολόγιστη τόσο για τη συντήρηση και ρύθμιση του υδροβιολογικού κύκλου, όσο και για το γεγονός ότι αποτελούν παραγωγικά οικοσυστήματα. Γι’ αυτό η ασύνετη ανθρώπινη παρέμβαση θεωρείται επικίνδυνη, ενώ η καταστροφή τους επιζήμια από όλες τις απόψεις. Στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία η βιοποικιλότητα να βρίσκεται ανάμεσα στις πλουσιότερες της Ευρώπης. Η Σύμβαση Ραμσάρ αναγνωρίζει έντεκα περιοχές στην Ελλάδα ως υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας. Δυστυχώς όμως αυτοί απειλούνται από πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά μόνο αναφέρω τις καταπατήσεις, την αυθαίρετη δόμηση, τη ρύπανση, τη λαθροθηρία, την υπεράντληση υδάτων για αρδευτικούς λόγους και τις χωρίς περιβαλλοντική μελέτη βιομηχανικές ή άλλου είδους δραστηριότητες.
Στη μικρή πόλη του Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971 η ομώνυμη σύμβαση προστασίας των Υγροτόπων. Η σύμβαση ίσχυσε από το 1975 με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο και αποβλέπει στην προστασία και τη συνετή χρήση των υγροτόπων μέσα από εθνικές δράσεις αλλά και με τη διακρατική συνεργασία. Από το 1997 και εφεξής η επέτειος υπογραφής της συνθήκης του Ραμσάρ γιορτάζεται σαν Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων.
H ΠΡΑΞΙΣ,o Όμιλος Σερρών για Unesco , ο Όμιλος Νέων για Unesco, συμμετέχουν με την δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά, το οποίο παρέδωσαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών για να παρουσιασθεί στην τιμώμενη μέρα αλλά και γενικά στην επιλογή των σχολείων κατά την επίσκεψη στο Μουσείο σ άλλο χρόνο. Την εβδομάδα που διανύουμε ειδικό σποτ ευαισθητοποίησης με θέμα την ημέρα παρουσιάζετε στο www.rodonfm.net και ραδιοφωνική εκπομπή από τον εθελοντή Thomas Jansson θα παρουσιασθεί μέσα από το ιντερνετ στις συμμετέχοντες εκδηλώσεις της ημέρας που πραγματοποιούνται σ όλο τον κόσμο. Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων η εθελόντρια κ Μαρία Εμμανουηλίδου Msc Leadership & Coaching.
http://www.eurocharity.gr/el/story/11389
No comments:
Post a Comment