Monday, May 16, 2011

«Μουσεία και Μνήμη»

 «Μουσεία και Μνήμη» είναι το θέμα που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011.
Τα μουσεία διαφυλάσσουν τη μνήμη και αφηγούνται ιστορίες. Διαθέτουν πλούσιες συλλογές, οι οποίες διασώζουν τη μνήμη των κοινωνιών.
Οι συλλογές αυτές συγκροτούνται από τεκμήρια της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2011 αποτελεί μια ευκαιρία ανακάλυψης της ατομικής και συλλογικής μνήμης. Τα επιμέρους θέματα που προτείνει το ICOM είναι:

«Συλλογές και τεκμήρια, επιμέλεια και πρόσβαση - Ιστορία των μουσείων - «Ξεχασμένες» μνήμες - Σχέση μνήμης, κοινωνίας και ταυτότητας - Η πολιτιστική συνεισφορά της Αφρικής στον κόσμο». 

Το ICOM και η Unesco μέσα από το πρόγραμμα της «Μνήμες του Κόσμου » συνεργάζεται  με το Συντονιστικό Συμβούλιο για Οπτικοακουστικά Αρχεία CCAAA, το Διεθνές Συμβουλίου Αρχείων (ICA), το Διεθνή Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ινστιτούτων (IFLA).

Για πρώτη φορά, το  ICOM θα εντάξει την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων, στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων ξεκινώντας με  24 ωρη γιορτή των μουσείων.
Η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων δημιουργήθηκε το 2005 από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνιών. Κατά τη διάρκεια αργά το βράδυ, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν, δωρεάν, τα μουσεία » τις συλλογές  και όλων των ειδικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται για το φεστιβάλ. Η Νύχτα των Μουσείων έχει ως στόχο να καταστήσει τα μουσεία πιο προσιτή στο ευρύ κοινό και ειδικότερα σε ένα νέο νεότερους κοινό και να ενώσει ένα δίκτυο ευρωπαϊκών μουσείων γύρω από ένα κοινό εορταστικό και φιλικό αγώνα.

Ο Όμιλος Σερρών για
Unesco συμμετέχει με την διάθεση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του εκπαιδευτικού του προγράμματος  *Το μουσείο της πόλης μου* και Με την προσφορά 20 φωτογραφιών με θέμα την ελιά 50χ50 του Μιχάλη Κωνσταντινίδη ,η κάθε μία σε ειδικό πεπιεσμένο χαρτί ,τρία μεγάλα πάνω από τους * Δρόμους της ελιάς* και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Μουσείο της ελιάς του Δήμου  στον Ελαιώνα προσφορά της ΠΡΑΞΙΣ με θέμα *Έλαιον το σεπτόν*  Την ευθύνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχουν η Μαρία Εμμανουηλίδου Leadership & Coaching   και η Λίντα Μπάλτσιου
 

No comments: