Thursday, September 15, 2011

Youth Media Democracy- Germany 17-24/07/2011


            Την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου συναντήθηκαν 45 άτομα από 7 ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία και Τουρκία, στο Peseckendorf της Γερμανίας, όπου συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με θέμα “Youth Media Democracy”. Το πρόγραμμα διήρκησε μία εβδομάδα από 17-24/07/2011 και είχε ως στόχο να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο διαπολιτισμικής μάθησης, την ικανότητα να  εργάζονται σε πολυπολιτισμικές ομάδες, καθώς και ανεκτικότητα απέναντι στο διαφορετικό. Παράλληλα, κύριος στόχος ήταν η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων σε διάφορες δραστηριότητες και συζητήσεις πάνω σε σημαντικά θέματα σχετικά µε το μέλλον τους και το μέλλον της Ευρώπης και η κοινωνικοποίησή τους μέσω αυτού σε γλωσσικό και διαπολιτισμικό επίπεδο.
            Από την πλευρά της Ελλάδας, το πρόγραμμα διεξήχθη από τον οργανισμό PRAXIS  υπό την αιγίδα της UNESCO. H PRAXIS είναι ένας μη κυβερνητικός και μη επικερδής οργανισμός με έδρα τις Σέρρες. Ιδρύθηκε το 1995 με στόχο να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων στους νέους της πόλης και να τους παρακινεί να εμπλακούν με πολιτιστικά θέματα. Κύρια αποστολή του οργανισμού είναι να παρέχει βοήθεια στους νέους να μοιράζονται τις απόψεις τους και να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες μαζί με άλλους νέους της Ευρώπης, προσφέροντας σε όλους τους νέους τη δυνατότητα συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων.   
            Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Γερμανία, οι νέοι εργάστηκαν πάνω σε τρία διαφορετικά θέματα, παρακολουθώντας διαφορετικά εργαστήρια ανάλογα με το θέμα που επέλεξαν με βάση τις ικανότητές τους και τα ενδιαφέροντά τους.
 Έτσι, το πρώτο εργαστήριο είχε ως θέμα το Διαδίκτυο (Internet) και τρόπους προστασίας σ’ αυτό. Οι νέοι που συμμετείχαν στο εργαστήριο είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα σχετικά με το Internet, να αποκτήσουν γνώσεις για το πώς μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα, ενώ μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα το facebook που είναι τόσο διαδεδομένο ανάμεσα στους νέους.
Το δεύτερο εργαστήριο αφορούσε τη δημοκρατία. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων ο τρόπος λειτουργίας  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η θέση των νέων στην Ευρώπη, τα θεμελιώδη δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη κ.ά. Μέσα από συζητήσεις, διαλόγους, αλλά και παιχνίδια δόθηκε η δυνατότητα στους νέους να συνειδητοποιήσουν τη θέση τους στην Ευρώπη και να διαπιστώσουν τα δικαιώματά, αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Τέλος, το τρίτο εργαστήριο είχε ως θέμα τη φωτογραφία, το βίντεο και γενικά τον εμπλουτισμό ενός κειμένου με πολυμέσα. Από τους νέους που συμμετείχαν σ’ αυτό το εργαστήριο συγκεντρώθηκε ένα αξιόλογο υλικό από εικόνες και βίντεο που διακόσμησαν στο τέλος την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε σχετικά με το πρόγραμμα. Μάλιστα, εκτός από την ιστοσελίδα, το πρώτο εργαστήριο δημιούργησε μια προσωπική ιστοσελίδα για τον καθένα από τους συμμετέχοντες χωριστά, που μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να παρουσιάσει πληροφορίες για τον εαυτό του, τις σπουδές του, τα ενδιαφέροντά του κτλ.  
            Εκτός από τα εργαστήρια, στο πρόγραμμα υπήρχε άφθονος ελεύθερος χρόνος ώστε να μπορέσουν οι νέοι να έρθουν πιο κοντά, να ανταλλάξουν τις απόψεις τους, να γίνουν φίλοι. Τα παιχνίδια, τα ομαδικά αθλήματα, οι πολυπολιτισμικές βραδιές που οργανώθηκαν με παραδοσιακή μουσική και φαγητό από την κάθε χώρα, έφεραν τις 7 χώρες πιο κοντά και έδωσαν ευκαιρίες να μάθουν ο ένας τον άλλο και να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τις όποιες διαφορές υπήρχαν. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα είναι οι δύο ημερήσιες εκδρομές που οργανώθηκαν στις γειτονικές πόλεις, του Magdeburg και του Βερολίνου.
Στο Magdeburg οι νέοι επισκέφτηκαν το τοπικό μουσείο και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του οργανισμού Go Europe, όπου ενημερώθηκαν για τις δράσεις και τους στόχους του οργανισμού και συζήτησαν για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Οι νέοι περιηγήθηκαν στους χώρους όπου περπατά η Καγκελάριος Merkel και συζητούν όλοι οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου τα σημαντικά οικονομικά και όχι μόνο, θέματα που προκύπτουν στην Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Σ’ αυτές τις εκδρομές οι νέοι αποκόμισαν πολλές εμπειρίες και εφοδιάστηκαν με πολλές γνώσεις που θα τους φανούν χρήσιμες στη ζωή τους.
            Το πρόγραμμα “Youth Media Democracy” είχε κατά γενική ομολογία πλήρη επιτυχία. Όλοι εργάστηκαν με αφοσίωση, μεράκι και αποφασιστικότητα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν μόνο θετικά. Τα κύρια επιτεύγματα του προγράμματος ήταν να συνειδητοποιήσουν οι νέοι τους κινδύνους, αλλά και τα οφέλη των νέων τεχνολογιών, να αποκτήσουν δεξιότητες πάνω στα νέα μέσα και να κατανοήσουν τις πολιτικές διαδικασίες γενικά και την πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Πολίτη πιο ειδικά. Εκτός αυτού, οι νέοι αναδιαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους, κοινωνικοποιήθηκαν, απέκτησαν νέες δεξιότητες ή ανακάλυψαν δεξιότητες που δεν γνώριζαν ότι διέθεταν και εφοπλίστηκαν με τα εφόδια του σεβασμού και της ανεκτικότητας απέναντι στο διαφορετικό.
Η ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα αποτελούνταν από τους Αλεβιζάκη Μαρία, Λίγδα Αναστάσιο, Μακαρά Ευθύμιο και Πολούα Θέλμα-Λυδία, με αρχηγό την Σουλιώτη Αθηνά. Προετοιμασία Μαρία Εμμανουιλιδου Leadership & Coaching και Ντινα Ζγέρα 

No comments: