Monday, April 09, 2012

Η Google τιμά τον Nelson Mandela

Ο Nelson Mandela είναι σίγουρα μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Η Google αποφάσισε να τιμήσει τον ιστορικό Νοτιοαφρικανό ηγέτη, εγκαινιάζοντας μια ψηφιακή συλλογή με οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του.

Το Ψηφιακό Αρχείο του Nelson Mandela είναι εμπνευσμένο από το Κέντρο Μνήμης που βρίσκεται στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και φιλοξενεί σπάνιες φωτογραφίες, video και ντοκουμέντα από τον πολυτάραχο βίο του μεγάλου ηγέτη. Στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από τη νεαρή του ηλικία, τα χρόνια της φυλακής, την άνοδό του στην προεδρία της Νότιας Αφρικής και τη μετέπειτα δράση του.

Ο Nelson Mandela γεννήθηκε το 1918 και απέκτησε παγκόσμια φήμη όταν ανέλαβε δράση κατά του Apartheid, του ρατσιστικού καθεστώτος που επέβαλαν οι αρχές στη χώρα το 1948. Ο Mandela πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή και έγινε γρήγορα το σύμβολο της ανατροπής, η οποία ήρθε το 1994. Ο Mandela υπήρξε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, ενώ το 1993 -ένα χρόνο πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας- τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

No comments: