Saturday, May 26, 2012

*Πράσινη οικονομία: περιλαμβάνει και εσένα; *


Το θέμα για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος για το 2012 είναι η
 *Πράσινη οικονομία: περιλαμβάνει και εσένα; *
Προφανώς, υπάρχουν δύο μέρη σε αυτό το θέμα και το πρώτο αφορά την πράσινη οικονομία. Πολλοί άνθρωποι αρνούνται να μάθουν περισσότερα για το θέμα της πράσινης οικονομίας επειδή το θεωρούν αρκετά πολύπλοκο για να το καταλάβουν.
Αντιθέτως, η πράσινη οικονομία είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται γενικώς γύρω μας και είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς ταιριάζει σε αυτό.
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ορίζει την πράσινη οικονομία ως κάτι το οποίο βοηθά στην βελτίωση της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά περιβαλλοντικούς κινδύνους και οικολογικές ελλείψεις. Με απλά λόγια, μία πράσινη οικονομία θα μπορούσε να οριστεί ως μία χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, αποδοτικότερης αξιοποίησης πόρων και κοινωνικά συμπεριλαμβανομένης.
Πρακτικά μιλώντας, μία πράσινη οικονομία είναι μία της οποίας η αύξηση του εισοδήματος και της απασχόλησης επηρεάζεται από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που μειώνουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και της ρύπανσης, ενισχύει την αποδοτικότητα της ενέργειας και των πόρων και προλαμβάνει την απώλεια της βιοποικιλότητας και των υπηρεσιών του οικοσυστήματος. Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να καταλύονται και να υποστηρίζονται από στοχευόμενες δημόσιες δαπάνες, πολιτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές κανονισμών.
Αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά για σένα;
Λοιπόν, αυτό ουσιαστικά το δεύτερο μέρος του θέματός μας. Αν η πράσινη οικονομία είναι σχετική με την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συμπλοκή της τότε τεχνικά μιλώντας, όλα αφορούν εσένα! Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν εσύ μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με την πράσινη οικονομία και να αξιολογήσεις αν στη δική σου χώρα μπορείς να συμμετέχεις σε αυτήν.
Η ΠΡΑξις θα συμμετέχει στο Eco Festivalτου Δήμου Σερρών στο στρατόπαιδο Παπαλουκά με θέμα *Η ιστορία του ποδηλάτου*
Επίσης
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών συμμετέχει με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σε σχολεία. Επίσης ξεκινά την παρουσίαση των θεμάτων που προτείνουν οι διεθνείς μέρες σε ομάδες πολιτών –μετά από κλείσιμο ραντεβού- που θα ήθελαν για μια ώρα να τους παρουσιασθεί το θέμα
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τις 30-5/6-6-12
Η δράση υποστηρίζεται από τους εθελοντές φορείς :
τον Όμιλο Σερρών για UNESCO,την ομάδα *Σέρρες Εθελοντές 2011*, ,την PRAXIS με τους εθελοντές κ.κ Σταύρο Μερτζεμέκη Αντιπρόεδρο (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.), Βάσω Παπαθανασίου εκπαιδευτικό, Ελένη Πισώκα ,Ιωαννίδου Ευαγγελία, Τατιάνα Αγγελίδου, Αναστασία Παπανικολάου,Μαρία Εμμανουηλίδου Msc Mentoring Coaching, την Ζαφειρούλα Μποζίνου στην ηλεκτρονική υποστήριξη και τους Ευρωπαίους εθελοντές της PRAXIS, Ola Grabowska ,Kirils Stasevics,Patri Gutierrez,Katia Siebert με υποστηρικτή τον κ Κ Βαβαλέκα.

No comments: