Wednesday, December 05, 2012

Κάντε τη φωνή σας να μετράει!

Η Ημέρα Δικαιωμάτων παρουσιάζει μια ευκαιρία σ όλους μας  κάθε χρόνο, για να γιορτάσουμε  τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Φέτος, τα φώτα της δημοσιότητας είναι για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων - γυναικών, των νέων, των μειονοτήτων, των ατόμων με αναπηρίες, οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι - να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί στη δημόσια ζωή και να συμπεριληφθεί στην πολιτική διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα - το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, του συνέρχεσθε ειρηνικώς και του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και να λάβουν μέρος στην κυβέρνηση (άρθρα 19, 20 και 21 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) ήταν στο κέντρο των ιστορικών αλλαγών όταν ο αραβικός κόσμος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους για να απαιτήσουν αλλαγή. Σε άλλα μέρη του κόσμου, το "99%" έκανε τη φωνή τους να ακουστεί μέσα από το παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας Καταλαμβάνουν την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανισότητα.

Κάντε τη φωνή σας να μετράει!
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας σχετικά με το δικαίωμα να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, χρησιμοποιώντας # VoiceCount.
Πάρτε μέρος σε μια σειρά τεσσάρων Goolge + Hangouts μεταξύ 22 Νοεμβρίου και 10 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχει με ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ και κορυφαίους ειδικούς σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ο αντίκτυπος των δραστηριοτήτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου, στείλτε μας τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας # AskRights. Επιλεγμένα ερωτήσεις θα απαντηθούν από τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Hangout Ημέρα Google+..
Η ημέρα είναι αφιερωμένη από την UNESCO στην Malala Yousafzai “Stand up for Malala -- Stand up for girls’ right to education!” για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση». Είναι το σύνθημα της υπεράσπισης ώστε να επιταχύνει η πολιτική δράση για να διασφαλιστεί το δικαίωμα κάθε κοριτσιού για να πάνε στο σχολείο, καθώς και για την προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών ως επείγουσα προτεραιότητα για την επίτευξη της εκπαίδευσης για όλους.
http://www.unesco.org/new/en/unesco/resources/malala-symbolizing-the-right-of-girls-to-education/

Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO , η ΠΡΑΞΙΣ, συμμετέχουν   με τη εθελόντρια του Club Nέων  Σερρών για  Unesco  k.Κρυσταλλια Κεραμιδα  με σχετική ομιλία στα σχολεία που ανήκουν στο δίκτυο της Unesco. Στόχος της παρουσίασης είναι να δοθεί στα παιδιά η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους, καθώς και τον τρόπο που μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση καταπάτησης αυτών. Βεβαίως όλα αυτά θα παρουσιαστούν με τρόπο απλό, κατανοητό και ευχάριστο και με την χρήση παιδαγωγικών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων.
-Ένα βίντεο ευαισθητοποίησης για τα Ανθρώπινα ΔικαιώματαΣτο βίντεο παρουσιάζονται 30 άρθρα από την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε 30 διαφορετικές γλώσσες του κόσμου με υπότιτλους στα αγγλικά. Το βίντεο με τη συλλογή αυτή των άρθρων δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων διαφορετικών εθνοτήτων 20-28 ετών στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος για την Υπεράσπιση της Ειρήνης (advocacy for peace) του Ενωμένου Δικτύου Νέων (UNOY - United Network Of Young).
-Με την αποστολή της κάρτας δημιουργίας του Οργανισμού για την ημέρα http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/BPI/pdf/everyday_en.pdf
-Δίωρη εκπομπή στο www.rodonfm.net από τους ευρωπαίους εθελοντές της ΠΡΑΞΙΣ  Laura Lang Rafal Zygula Marion Tillier Umit Gonen.
-Προώθηση του θέματος της ημέρας από τα κοινωνικά δίκτυα
Περισσότερα  http://www.un.org/en/events/humanrightsday/

http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Day2012/Pages/HRD2012.aspx


No comments: