Tuesday, April 09, 2013

Η κλιματική αλλαγή έχει πολλά πρόσωπα.






Ένας άνδρας στις Μαλδίβες ανησυχεί για τη μετεγκατάσταση της οικογένειάς του, καθώς τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται, ένας αγρότης στο Κάνσας αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, από την  παρατεταμένη ξηρασία  που μαστίζει τις καλλιέργειες του , ένας ψαράς στις όχθες του ποταμού Νίγηρα, του οποίου τα δίχτυα συχνά είναι  άδεια, ένα παιδί στο Νιου Τζέρσεϊ  το οποίο έχασε το σπίτι του σε μια σούπερ-θύελλα, μια γυναίκα στο Μπαγκλαντές η οποία δεν μπορεί να πάρει φρέσκο νερό λόγω των  συχνών πλημμυρών  και κυκλώνων .....Και δεν είναι μόνο τα πρόσωπα των ανθρώπων.
Είναι η πολική αρκούδα στην Ανταρκτική , η τίγρη που απειλείται  στα μεγάλα δάση της Ινδίας, το δικαίωμα της φάλαινας  με το λιγοστό πλαγκτόν-των φτωχών περιοχών του πλανήτη στο Βόρειο Ατλαντικό, η ουραγκουτάγκος που κινδυνεύει από εξαφάνιση  στα δάση της Ινδονησίας  στα διαστήματα των  συχνότερων  πυρκαγιών  και ξηρασίες
…..Αυτά τα πρόσωπα της αλλαγής του κλίματος πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα.
Για πολλούς, η κλιματική αλλαγή μπορεί συχνά να φαίνεται  κάτι θολό και εξ αποστάσεως - μια ασαφής  ιστορία και πολύπλοκο πρόβλημα πολύ μακριά σε απόσταση που ούτε τα εγγόνια μας μπορεί να αντιμετωπίσουν. Αλλά αυτό είναι μόνο και μόνο επειδή είναι ακόμα αρκετά τυχεροί να είναι μονωμένοι από την τοποθέτηση των συνεπειών της. Η κλιματική αλλαγή έχει πραγματικές συνέπειες για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους από την οποία εξαρτόμαστε όλοι. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά.

Κάθε άτομο βρίσκει  τον δικό του τρόπο  να διορθώσει το πρόβλημα ,είναι, ένα πρόσωπο της αλλαγής του κλίματος: οι επιχειρηματίες που βλέπουν την ευκαιρία για τη δημιουργία της νέας πράσινης οικονομίας, οι ακτιβιστές που οργανώνουν δράση της κοινότητας και εκστρατείες ευαισθητοποίησης, οι μηχανικοί που σχεδιάζουν την καθαρή τεχνολογία στο μέλλον, οι δημόσιοι υπάλληλοι που μάχονται για τους νόμους της αλλαγής του κλίματος και για τις προσπάθειες μετριασμού, οι απλοί άνθρωποι που δεσμεύονται να ζουν με βιώσιμο τρόπο ...
Από τώρα και ως την Ημέρα της Γης, θα συλλέγουμε και θα εμφανίσουμε  τις εικόνες των ανθρώπων, των ζώων, καθώς και χώρους που επηρεάζονται άμεσα ή απειλούνται από την κλιματική αλλαγή - καθώς και τις εικόνες των ανθρώπων που ευαισθητοποιούν με τις δράσεις τους .
 Θα πούμε στον κόσμο τις ιστορίες τους. Αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Πρέπει να γίνετε δημοσιογράφος για το  κλίμα. Έτσι, να μας στείλετε τις φωτογραφίες σας και τις ιστορίες που δείχνουν την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.
Πάνω και γύρω από την Ημέρα της Γης, μια διαδραστική ψηφιακή απεικόνιση όλων των εικόνων θα εμφανιστεί σε χιλιάδες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων δίπλα σε κτίρια της  κυβέρνησης στις χώρες που παράγουν τη μεγαλύτερη ρύπανση του άνθρακα. Η οθόνη είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο για όποιον θέλει να δει ή να το δείξει.
Μαζί, θα αναδείξει τις λύσεις και θα αναδείξει τη συλλογική δύναμη των ατόμων για ανάληψη δράσης σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε τους ηγέτες μας να δράσουμε και να εμπνεύσουμε τους εαυτούς μας να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σ αυτήν την πρόσκληση συμμετέχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πραγματοποιώντας το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα για τον μήνα Απρίλιο.
Απ όλους τους συμμετέχοντες θα ζητηθεί αφού παρακολουθήσουν  το ειδικό φιλμ της ημέρας να στείλουν το μήνυμα τους  .Θα φωτογραφηθούν μέσα στο Μουσείο για  να σταλεί από εμάς ως μια δυνατή φωνή αντίδρασης

 Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η ΠΡΑΞΙΣ η Εθελοντές 2011,το Club Νέων της UNESCO Σερρών .Υποστηρικτές του  είναι οι  εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Στέλλα Παπούδα , με τους νέους  Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά Παρμενίον Πατιά και του Ευρωπαίους εθελοντές  Marion Tillier Umit Gonen. Nerea Pueyo Sanchez, Αndre Castro Martinez, Jitka Bouskova Erik Piana


Χορηγοί επικοινωνίας,
 Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr,   www.rodonfm.net
  Οι δράσεις  είναι

Με την αιγίδα της,
Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO

  Οι δράσεις εντάσσονται, 
 -Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020
 
-Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*


 







No comments: