http://weekagainstracism.eu/activities/serres-greece/
Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων είναι μια ευκαιρία για τις γυναίκες και τους άνδρες, μαζί με το σύνολο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση ενός κόσμου δικαιοσύνης, της ισότητας και της αξιοπρέπειας, όπου οι φυλετικές διακρίσεις δεν έχει καμία θέση.
Οι φυλετικές διακρίσεις παραβιάζουν τα εγγενή δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών και των ανδρών. Καταπιέζουν ολόκληρες κοινωνίες εμποδίζουν την ειρήνη, και θέτουν εμπόδια δτην βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η μισαλλοδοξία φτωχαίνει τον κόσμο, επιδιώκοντας να διαιρέσει την ανθρωπότητα ενάντια στον εαυτό της και να υπονομεύσει την ανεξάντλητη δύναμη της ποικιλομορφία μας. Η ισότητα και η δικαιοσύνη πρέπει να μας καθοδηγούν, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Σε αυτή την εποχή του μεγάλου κοινωνικού μετασχηματισμού και της παγκόσμιας αλλαγής, μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη από την εμπειρία του, στα τέλη του Νέλσον Μαντέλα και την αποφασιστικότητά του να γεφυρώσει α χάσματα, παρά τις προκλήσεις.
Την ημέρα αυτή, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι εάν θέλουμε τον σεβασμό των άλλων, είναι απαραίτητο να σεβόμασται τους εαυτούς μας και τις δικές μας ικονότητες και ότι η ανθρωπότητα είναι μία οικογένεια,που φέρνειε σε επαφή τις επιδιώξεις όλων για ένα κοινό πεπρωμένο. Η διαρκής ειρήνη μπορεί να οικοδομηθεί μόνο για την ισότητα και την αξιοπρέπεια του κάθε άνδρα και γυναίκας – ανεξάρτητα από εθνοτική, θρησκευτική, το φύλο, τις κοινωνικοοικονομικές ή άλλο υπόβαθρο.
Αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Υπήρξε τεράστια πρόοδο στη λήψη πραγματικά στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – αλλά και των φυλετικών διακρίσεων και μίσους, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων και τα εγκλήματα με κίνητρο το μίσος, παραμένουν πολύ διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Οι απειλές αυτές επιδεινώνονται από την εμβάθυνση των ανισοτήτων, και η αύξηση του αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης, οι οποίες αποδυναμώνουν τον ιστό των κοινωνιών.
Ο σεβασμός και η ανεκτικότητα είναι απελευθερωτικές πράξεις, σύμφωνα με την οποία οι διαφορές των άλλων αναγνωρίζεται ως το ίδιο με το δικό μας και όπου φυλάσσονται οι θησαυροί της άλλης κουλτούρας λαμβάνεται ως πλούτο όλων.
Αυτό πρέπει να διδάσκονται, διότι η εκπαίδευση παραμένει ο πιο ισχυρός τρόπος για την πρόληψη του ρατσισμού και των διακρίσεων και πρέπει να τον ξεριζώσουμε. Αυτός είναι ο λόγος που η UNESCO προωθεί στην εκπαίδευση τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο, και την ανάπτυξη νέων μορφών εκπαίδευσης για την παγκόσμια ιθαγένεια. Στην τάξη και έξω, θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς, στη διδασκαλία των αξιών του σεβασμού, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης – με την προώθηση του αθλητισμού και η στράτευση των νέων , διασφαλίζοντας την κοινή ιστορία της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης και της ιστορίας της δουλείας και των τόπων μνήμης, και την προώθηση νέων συμμαχιών για την αντιμετώπιση των διακρίσεων όπου και αν ριζώνει.
Η UNESCO ενεργεί όλα αυτά τα επίπεδα, μέσω του προγράμματος Slave Route , μέσω της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των λαών , καθώς και μέσω πρωτοβουλιών όπως το Διεθνή Συνασπισμό των Πόλεων κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων ECCAR.
Η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι καθήκον όλων μας και πρέπει όλα ν οδηγούν καθημερινά, μέσα από τις δικές μας πράξεις – αλλά, και μαζί, για να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης, ισότιμης στον κόσμο αξιοπρέπειας για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες. Αυτό είναι το μήνυμα της UNESCO για το 2014 Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
Η σημερινή Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές μορφές ρατσισμού , ρητορική του μίσους, της ξενοφοβίας ,επίθεση στους μετανάστες και μια στην αύξηση της δεξιάς πτέρυγας του λαϊκισμού . Αυτά τα φαινόμενα πάνε κατ “ευθείαν από την ίδια την ουσία και την κεντρική ιδέα του τι είναι η Ευρώπη , όταν χτιζόταν μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο : τη συνεργασία , την αλληλεγγύη , τη διαφορετικότητα , την ειρήνη .
Στις 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων , που ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1966 μετά τη βάναυση δολοφονία 69 διαδηλωτών στο δήμο της Sharpeville της Νότιας Αφρικής το 1960 . Η σφαγή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στους νόμους του απαρτχάιντ της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής , ένα καθεστώς επιβολής συστηματικά φυλετικής ανισότητας και του διαχωρισμού . Σήμερα οι ρατσιστικές δολοφονίες και η βία εξακολουθούν να είναι συχνές και οι φυλετικές διακρίσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε κάθε επίπεδο των κοινωνιών μας .
Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου , H PRAXIS με συνεργαζόμενους φορείς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με το δίκτυο UNITED συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εβδομάδα δράσης κατά του Ρατσισμού και καλεί τη διεθνή κοινότητα να θέσει τέρμα στο ρατσισμό , τις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία . Καλούμε τις ΜΚΟ , οργανώσεις της περιοχής , τα σχολεία , τα τοπικά συμβούλια και κάθε λογής ομάδες και άτομα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν το ρατσισμό με άμεση δράση . Είτε με τη διοργάνωση δραστηριοτήτων , υποστηρίζοντας τους άλλους , ή να διαδοθεί το μήνυμα που εμείς οι ίδιοι και άλλοι ενθαρρύνουν να κατανοήσουν την πραγματική δύναμη της διαφορετικότητας .
Ο Ομιλος Σερρών για UNESCO συνεργάζεται με τον Δήμο Σερρών μια και πρότεινε πριν από 6 χρόνια να ενταχθεί η πόλη μας στο Συνασπισμό των πόλεων κατά του Ρατσισμού που υποστήριζε η UNESCO.H πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό συμβούλιο και ως σήμερα είμαστε η μοναδική πόλη της Ελλάδος που είναι μέλος του συνασπισμού.
Στις 21 Μαρτίου η ΠΡΑΧΙΣ ο Ομιλος Σερρών για UNESCO με τον Μ.Γ.Σ ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ,την ΠΡΑΞΙΣ,το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών ,το 20ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, στον πεζόδρομο της Μεραρχίας το πρωί από τις 10 θα συμμετέχει στην καμπάνια της ημέρας καλώντας τους συμπολίτες μας να υπογράψουν το μεγάλο πανό που θα δημιουργηθεί με τις αφίσες παλαιοτέρων ετών .Οι μικροί μαθητές θα έχουν το μεγάλο πανό που δημιούργησαν και θα παίξουν με τους παίκτες ποδοσφαίρου.
Το σύνθημα της ημέρα είναι
Όλοι ταιριάζουν μεταξύ τους !