Tuesday, March 11, 2014

Νερό και ενέργεια





Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα του Νερού με το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα που έχει θέμα *Νερό και Ενέργεια* .

Νερό και ενέργεια είναι τα βασικά συστατικά της ζωής , της οικονομικής ανάπτυξης και της ανθρώπινης προόδου. Αυτό είναι μια πραγματικότητα για τους φτωχούς, καθώς  η διασφάλιση της πρόσβασης τόσο στο νερό και την ενέργεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ανακούφιση της φτώχειας και την διάλυση των φαύλων κύκλων και της οπισθοδρόμησης που δημιουργεί .
Παράλληλα, αποτελεί μια πραγματικότητα ακόμα και γι’ αυτούς που βρίσκονται στο δρόμο της ανάπτυξης, όπου και σημειώνεται η μεγαλύτερη ανάγκη για χρήση νερού και ενέργειας, και όπου η προσβασιμότητα σε αυτά αποτελεί δομικό στοιχείο της οικονομικής προόδου η οποία έρχεται μέσα από σημαντικές προκλήσεις όπως η αντιστοίχιση μεταξύ περιορισμένων υδάτινων πόρων και αποθεμάτων ενέργειας με την αυξανόμενη ζήτηση.
Πιεζόμενα από αυτά τα προβλήματα και την αυξανόμενη έλλειψη νερού και ενέργειας, πολλά κράτη συνειδητοποιούν αργά ή γρήγορα ότι η πρόοδος δεν είναι πια δυνατή χωρίς στροφή προς άλλες, εναλλακτικές λύσεις.
 Συγκεκριμένα, λύσεις που επικεντρώνονται στην διαχείριση των υπαρχόντων πόρων για την διατήρηση των οικοσυστημάτων που σχετίζονται με το νερό και τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχουν στους ανθρώπους , για την οικονομία και για τη διατήρηση του περιβάλλοντος από το οποίο όλες αυτές οι υπηρεσίες εξαρτώνται .
 Η έλλειψη ενέργειας και νερού είναι για πολλούς μία από τις εξηγήσεις για τη φτώχεια και τη στέρηση, η οποία  αποδεικνύει ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Η μείωση της φτώχειας, η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς αποτελούν εξαιρετικές συλλογικές κατακτήσεις που συνοδεύουν νέες και μεγαλύτερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και την ανάγκη  συμφιλίωσης των διάφορων στόχων στη συνεχή αναζήτηση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.
Η επιτυχία στην οικονομική ανάπτυξη απαιτεί την αξιοποίηση του δυναμικού των οικοσυστημάτων για την ικανοποίηση των απαιτήσεων σε νερό και ενέργεια, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή αλλά και για τη λειτουργία των πολλών σταδίων της παραγωγής, όπου το νερό και η ενέργεια είναι αναντικατάστατα.
 Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αύξηση της λειψυδρίας, υψηλότερη έκθεση σε ξηρασίες και σε εκτεταμένες επιπτώσεις πάνω στα φυσικά οικοσυστήματα τα οποία βαίνουν διαρκώς διαμορφούμενα.
 Το πρόγραμμα θα ενημερώσει τους μαθητές για τον
Υδροηλεκτρισμό, την  υδροηλεκτρική ενέργεια και το νερό χρήσης, την βιομηχανική χρήση νερού, την χρηματοδότηση του νερού, την ενέργεια για το νερό, τις πλωτές μεταφορέςτο βιοαέριο που παράγεται από τα λύματα, την πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευσητην πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργειατην  αιολική ενέργεια. Θα παρακολουθήσουν επίσης ένα  YouTube που παρουσιάζει όλα τα παραπάνω και θα ζητήσει φεύγοντας να πραγματοποιήσουν το δικό τους αποτύπωμα του νερού  http://www.waterfootprint.org/?page=cal/waterfootprintcalculator_indv  ώστε συνεχώς να πραγματοποιούν την εξοικονόμηση του νερού
Διάρκεια προγράμματος 15 ως τις 30 Μαρτίου 2014.Η Είσοδος είναι ελεύθερη.
*Οι δράσεις του Μουσείου  υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Θέλμα Πολούα, ΄Ακη Μακαρά, Ανδρέα Καμελίδη,Χρύσα Βασιλακάκη, Χαράλαμπο Δαυίδ,  Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο  και τους Ευρωπαίους εθελοντές 
,Marta Romero, Anissa Lebbat με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα
 Χορηγοί  επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr /  www.aposerres.gr,  www.rodonfm.net                        www.e-simerini.com
Με την αιγίδα της


No comments: