Thursday, May 15, 2014

*Νησιά και Βιοποικιλότητα *




*Νησιά και Βιοποικιλότητα *

Τα Νησιά και οι  γύρω θαλάσσιες περιοχές κοντά στις ακτές τους, αποτελούν μοναδικά οικοσυστήματα τα οποία συχνά περιλαμβάνουν  πολλά είδη φυτών και ζώων που είναι ενδημικά και δεν  βρίσκονται πουθενά αλλού στη Γη .Η κληρονομιά τους είναι μια μοναδική εξελικτική ιστορία των οικοσυστημάτων και είναι αναντικατάστατοι  θησαυροί

Επίσης, είναι το κλειδί για την επιβίωση, την οικονομία, την ευημερία και την πολιτιστική ταυτότητα των 600 εκατ.κατοίκων τους -το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού. 
Το θέμα *Νησιά και Βιοποικιλότητα *επιλέχθηκε  για να συμπέσει με τον εορτασμό  του * Διεθνές Έτος των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών* . 
Την Ημέρα της Βιοπικοιλότητας θα γιορτάση το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του.
 Θα παρουσιάσει την Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα που υπογράφηκε από πολλά κράτη μέλη κατά την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής στο Rio de Janeiro (Βραζιλία) το 1992, η βιοποικιλότητα ορίζεται ως εξής:
"Βιολογική ποικιλότητα" είναι η ποικιλότητα των ζώντων οργανισμών όλων των οικοσυστημάτων (χερσαίων, θαλάσσιων και άλλων υδάτινων οικοσυστημάτων) καθώς και η ποικιλότητα των οικολογικών σχηματισμών των οποίων είναι μέλη. Στο τελευταίο περιλαμβάνεται η ποικιλότητα εντός των ειδών, ανάμεσα σε είδη και η ποικιλότητα οικοσυστημάτων.
 Τύποι βιοποικιλότητας
Βιοποικιλότητα είναι ένας γενικός όρος που μπορεί να συσχετιστεί με διάφορα περιβάλλοντα και είδη, όπως είναι τα δάση, τα γλυκά ύδατα, τα θαλάσσια και εύκρατα οικοσυστήματα, το έδαφος, οι καλλιέργειες, τα κατοικίδια ζώα, καθώς και τα άγρια είδη και οι μικροοργανισμοί.
Η βιοποικιλότητα μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις βασικούς τύπους:
·       Οικοσυστήματα και τοπία (ποικιλότητα οικοτόπων)
·       Ζώα, φυτά και βακτήρια (ποικιλότητα ειδών)
·       το γονιδίωμα (γενετική ποικιλότητα)
Μεγίστης σημασίας είναι τα είδη που είναι ταξινομικά απομονωμένα, επειδή μοιάζουν ελάχιστα με άλλα είδη και συνεπώς είναι μοναδικά σε ό,τι αφορά τη γονιδιακή τους δομή. Τα είδη αυτά πολλές φορές είναι ενδημικά, δηλαδή η κατανομή τους περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η εξαφάνισή τους σημαίνει μια μεγαλύτερου μεγέθους απώλεια βιοποικιλότητας και όχι απλά την εξαφάνιση ενός είδους.
 Η σπουδαιότητα της βιοποικιλότητας
Η βιοποικιλότητα χρησιμοποιείται για να δοθεί προσοχή σε θέματα γύρω από το περιβάλλον. Μπορεί να συσχετιστεί στενά με:
·       Την υγεία των οικοσυστημάτων.
Για παράδειγμα, η απώλεια ενός και μόνο είδους μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις, από την εξαφάνιση διαφόρων ειδών ως και την πλήρη κατάρρευση του ίδιου του οικοσυστήματος. Αυτό συμβαίνει, επειδή το κάθε είδος διαδραματίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο μέσα στο οικοσύστημα και συνδέεται με άλλα είδη.
·       Την υγεία της ανθρωπότητας.
Η συμβίωση με τη φύση έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους και εμπεριέχει πολλές αξίες. Είναι καλό να κάνεις μια βόλτα στο δάσος, να μυρίζεις τα λουλούδια και να αναπνέεις καθαρό αέρα. Επιπλέον, η φυσική τροφή και η ιατρική μπορούν να σχετιστούν με τη βιοποικιλότητα.

   Είσοδος ελεύθερη Το πρόγραμμα θα παρουσιάζεται παράλληλα με το      εκπαιδευτικό πρόγραμμα  "Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν"

·         Το Μουσείο θα πραγματοποιήσει τo εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως τις 30-4-14
*Οι δράσεις του Μουσείου υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :

·         Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Θέλμα Πολούα, Ηλέκτρα Πολούα, Χρύσα Βασιλακάκη, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα


Χορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr / www.aposerres.gr, www.rodonfm.net www.e-simerini.com
Με την αιγίδα της

No comments: