Tuesday, July 14, 2015

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ): CONFLICT RESOLUTION (20 – 28/05/2015)

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Conflict Resolution» που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη (Pilisszanto) της Ουγγαρίας απέκτησα νέες γνώσεις για την διαχείριση της διαφορετικότητας και των συγκρούσεων, καθώς και πολύτιμες εμπειρίες. Κύριο θέμα του προγράμματος ήταν η επίλυση των συγκρούσεων σε κάθε τομέα της ζωής των νέων ανθρώπων της Ευρώπης. Η ελληνική αποστολή απαρτιζόταν από εμένα και μια κοπέλα, ενώ αντίστοιχα συμμετείχαν και άλλες 9 χώρες ανάμεσα τους η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Πολωνία.
Αρχικά λοιπόν, οι πρώτες δραστηριότητες  και παιχνίδια αποσκοπούσαν στη γνωριμία και επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών χωρών. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες αφορούσαν μεθόδους και τεχνικές για τη διαχείριση των συγκρούσεων και των διαφορών στη ζωή μας. Ειδικότερα, αποκτήσαμε γνώσεις για το πως διαχειρίζονται συγκρούσεις οι νέοι των χωρών που συμμετείχαν, τόσο στην καθημερινή τους επικοινωνία, όσο και σε σοβαρότερα κοινωνικά ζητήματα. Επιπλέον, διδαχτήκαμε τεχνικές για τη διαχείριση προβλημάτων  που προκύπτουν από τη σκοπιά του αρχηγού οποιασδήποτε ομάδας.
Εξίσου σημαντικά θεωρώ τα παιχνίδια ρόλων καθώς τη σκόπιμη  χιουμοριστική ανάδειξη διαφορών και συγκρούσεων σε μια προσπάθεια ατομικής όσο και ομαδικής επίλυσης τους. Η ξενάγηση στο κέντρο της Βουδαπέστης ήταν ταυτόχρονα εποικοδομητική και ξέγνοιαστη,  ενώ μέσα από τις παραδοσιακές βραδιές κάθε χώρας γνωρίσαμε φαγητά, παιχνίδια και κυρίως τη διαφορετική κουλτούρα των άλλων χωρών.
Καταληκτικά, θεωρώ ότι η συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με βοήθησε να αποκτήσω νέες γνώσεις και τεχνικές για την επίλυση προσωπικών αλλά και ομαδικών συγκρούσεων. Γι’ αυτό το λόγο, θέλω να ευχαριστήσω τον οργανισμό Praxis στις Σέρρες που με έστειλε, όσο και τους διοργανωτές του προγράμματος για την αξέχαστη αυτή εμπειρία.

Βασίλης Μασούρας





No comments: