Friday, May 13, 2016

12 ΜΗΝΕΣ EVS – ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ



Φεβρουάριος 2015. Για άλλη μια φορά είχα γίνει δεκτή σε 5μηνο voucher και ξεκινούσα το θεωρητικό μέρος. Εκεί πάνω στη συζήτηση με μία απ’ τους εισηγητές, μου ρίχνει την ιδέα του EVS. Πρώτη φορά που το άκουγα.. Όμως μου φάνηκε τόσο ενδιαφέρουσα σαν ιδέα που αμέσως ξεκίνησα το ψάξιμο για περαιτέρω πληροφορίες (δεν είχα άλλωστε και πολύ χρόνο καθότι 29 χρονών). Θα μου πείτε τώρα, εργασία ή EVS; Χωρίς δεύτερη σκέψη EVS! Από τη μια δεν θα έχανα καμιά τρομερή ευκαιρία καριέρας και από την άλλη θεώρησα πως πολύ καλύτερα να κάνω κάτι διαφορετικό, κάπου αλλού και προσφέροντας κάτι ουσιαστικό απ’ το να κάθομαι 5 μήνες σε ένα γραφείο κάνοντας το απόλυτο τίποτα. Τέλος πάντων ξεκίνησα όλα τα σχετικά, εύρεση οργανισμών, projects κτλ. Για πολύ καλή μου τύχη ψάχνοντας για sending organization βρήκα τον PRAXIS που με βοήθησε στα πάντα, απ’ την αρχή που ξεκίνησα με τις αιτήσεις, κατά τη διάρκεια του project μου και μέχρι και το τέλος μετά το πέρας του προγράμματος.

Μετά από αρκετές αιτήσεις σε διάφορους οργανισμούς, γίνομαι δεκτή στην Άγκυρα της Τουρκίας απ’ τον οργανισμό Güçkobir Federasyonu, έναν ΜΚΟ που ασχολείται με άτομα που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές της Άγκυρας κάτω από δύσκολες συνθήκες – κυρίως παιδιά – και προσφέρει δραστηριότητες για την ψυχαγωγία αλλά και δωρεάν εκπαίδευσή τους, αποτρέποντας παράλληλα τα παιδιά απ’ την παράνομη παιδική εργασία. Εκεί διδάσκονται Αγγλικά, σκάκι, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χορού κτλ. Μιας και δεν υπήρχαν καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ξεκίνησα με τις μητέρες των παιδιών χειροποίητα κοσμήματα και αργότερα με τα παιδιά χειροτεχνίες και ζωγραφική.
Ένα άλλο πολύ όμορφο κομμάτι που θα μου μείνει απ’ το EVS είναι η συγκατοίκηση με άλλα 6 άτομα σε ένα ‘πολυεθνικό’ σπίτι. Πορτογαλία, Τσεχία, Σλοβακία, Σουηδία και Σκόπια καταφέραμε να περάσουμε έναν ομαλό χρόνο συμβίωσης και να δημιουργηθούν φιλίες με τα παιδιά αυτά αλλά και με εθελοντές από άλλους οργανισμούς και χώρες που ελπίζω να μείνουν παρόλες τις αποστάσεις που μας χωρίζουν. Επίσης κατάφερα να ταξιδέψω αρκετά σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, κάτι που μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα την κουλτούρα και τους ανθρώπους της και να επιβεβαιώνω σε κάθε μέρος τη φήμη της τούρκικης φιλοξενίας. Τέλος, στάθηκα πολύ τυχερή στο κομμάτι της γλώσσας μιας και μου δόθηκε η ευκαιρία να φτάσω τα τουρκικά στο σχεδόν τελικό επίπεδο αφού και ο Güçkobir Federasyonu δίνει τη δυνατότητα στους εθελοντές του να παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα όλο το χρόνο, οπότε ένα επιπλέον εφόδιο είναι το πιστοποιητικό μιας επιπλέον ξένης γλώσσας.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο βέβαια να περιγράψουν το πόσο καταπληκτική εμπειρία είναι το EVS αλλά και το πόσο μπορεί να σε αλλάξει κάτι τέτοιο προς το καλύτερο, τον τρόπο σκέψης σου, να ανακαλύψεις καλύτερα τις δυνατότητές σου, να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και πολύ πιθανόν να ανοίξεις νέες επαγγελματικές πόρτες. Ευχαριστώ θερμά τον PRAXIS για όλη τη βοήθεια και το ενδιαφέρον που έδειξε σε όλο αυτό το διάστημα αλλά και τον Güçkobir Federasyonu γι’ αυτή την ευκαιρία που μου έδωσαν ώστε να πάρω κάποια επιπλέον εφόδια αλλά και να μαζέψω τόσες εμπειρίες. Ένα χρόνο μετά, αποζημιωμένη και με το παραπάνω για την επιλογή μου να συμμετάσχω στο EVS, συνιστώ σε όσους δεν έχουν ακόμα ζήσει αυτή την εμπειρία να μην το σκεφτούν καν και να τολμήσουν κάτι που μόνο θετικά μπορεί να τους προσφέρει. Εξάλλου η ζωή θέλει αλλαγές και τόλμη για να λέμε πως ζούμε.
Ελένη Λουκή

No comments: