
Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης γύρω από το ζήτημα του 5G, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο “Olympia Forum Ι”, που οργανώνουν στην Αρχαία Ολυμπία, η εφημερίδα “Πατρίς” και το οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε χαρακτηριστικά ότι “η προσέγγισή μας είναι διεθνώς καινοτόμα” και εξήγησε: “Εκεί που άλλες χώρες θα πάνε να κάνουν απλώς και μόνο τη δημοπρασία για το φάσμα του 5G, που το κάνουμε και εμείς και ξεκινάει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Να κάνουμε την δημοπρασία , αλλά να χρησιμοποιήσουμε μέρος από τα χρήματά της, για να δημιουργήσουμε ένα εξειδικευμένο ταμείο, το “Φαιστός“, το οποίο θα επενδύσει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος, δηλαδή θα επενδύσει σε startup εταιρείες. ‘Αλλωστε έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να αναδύεται αυτό το οικοσύστημα και σε άλλους τομείς.”
“Ταυτόχρονα”, πρόσθεσε, “θα κάνουμε και κάτι άλλο, δηλαδή κάποιες από τις συχνότητες δεν τις δημοπρατούμε, αλλά τις κρατάμε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα τις παραχωρούμε δωρεάν σε ερευνητικά κέντρα, σε πανεπιστήμια, σε startup επιχειρήσεις για να μπορούν να αναπτύσσονται σχετικά προϊόντα.”
Τέλος, είπε ότι “αυτή η καινοτόμα προσέγγιση μπορεί να υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”, προσθέτοντας ότι “μπορούμε να φτιάχνουμε οικοσυστήματα για να δίνουμε ώθηση στην ιδιωτική οικονομία και στην αγορά, για να καινοτομήσει.”
Σημειώνεται ότι οι διατάξεις για την ίδρυση εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» και Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών «Ταμείο Φαιστός», περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης», που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, το «Ταμείο Φαιστός» θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις, ο οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής ένωσης ή σε τρίτη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων ή/και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) αυτών στην Ελλάδα, ενδεικτικά στους ακόλουθους κλάδους: μεταφορές/εφοδιαστική (logistics), μεταποίηση, βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της αμυντικής, αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, υγεία, τουρισμός, πληροφόρηση και μέσα ενημέρωσης.
https://startupper.gr/news/64147/kyriakos-pierrakakis-pagkosmia-kainotomia-i-dimiourgia-tou-tameiou-faistos-gia-tis-startups/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82+%CE%A0%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82
Το UNWTO έχει ορίσει το 2020 ως Έτος Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης . Αυτό το έτος είναι μια ευκαιρία για την προώθηση του δυναμικού του τουρισμού για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ευκαιριών . Μπορεί επίσης να προωθήσει την ένταξη και να τονίσει τον μοναδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο τουρισμός στη διατήρηση και προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τον περιορισμό της αστικής μετανάστευσης.
Το θέμα μοιράζεται με τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα εορτασμού που ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική αξία του τουρισμού και τη συμβολή που μπορεί να προσφέρει ο τομέας στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης. 2020 σηματοδοτεί την 40 ης επετείου της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού .
Ο «Τουρισμός και η Αγροτική Ανάπτυξη» είναι πιο σχετικός από ποτέ, καθώς ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει την πανδημία COVID-19. Ο τουρισμός στις αγροτικές περιοχές προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για ανάκαμψη, καθιστώντας την υποστήριξη των αγροτικών κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι κρίσιμη.
Μια ανανεωμένη εστίαση στα οφέλη του τουρισμού για τις αγροτικές κοινότητες είναι έγκαιρη και σημαντική:
Η αστικοποίηση είναι μια διαδεδομένη τάση σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 2050, το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές, ενώ το 80% όλων των ανθρώπων που ζουν σε «ακραία φτώχεια» ζουν σε αγροτικές κοινότητες και όχι σε πόλεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότεροι από το 1,8 δισεκατομμύριο νέοι στον κόσμο ζουν σε αγροτικές περιοχές χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. «Τείνει να είναι οι πιο μορφωμένοι, οι πιο εξειδικευμένοι, οι πιο κινητοποιημένοι κινητοί άνθρωποι που φεύγουν και αυτό είναι σίγουρα μια διαρροή του ανθρώπινου κεφαλαίου»
Οι νέοι στις αγροτικές κοινότητες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να είναι άνεργοι από τους ενήλικες. Χωρίς δουλειά, οι νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε πόλεις, είτε στις δικές τους χώρες είτε διασυνοριακά. Η μετανάστευση των νέων στις πόλεις βλάπτει τις αγροτικές κοινότητες , συχνά ανεπανόρθωτα. Καθώς οι πόλεις και τα χωριά πεθαίνουν, τα τοπικά έθιμα και η κληρονομιά χάνονται.
Οι κοινότητες στις αγροτικές περιοχές είναι, γενικά, πολύ λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τον άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο της κρίσης COVID-19. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία του πληθυσμού, τα χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος, η σχετική έλλειψη οικονομικής ποικιλομορφίας, το «ψηφιακό χάσμα» και η απόσταση από τα κέντρα υγείας.
Ο UNWTO προβλέπει ότι ο εγχώριος τουρισμός θα επιστρέψει πριν από τον διεθνή τουρισμό. Με καλή διαχείριση, αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τις αγροτικές κοινότητες, κυρίως μέσω της προστασίας των μέσων διαβίωσης και της ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών.
Για να βοηθήσει τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τον ιδιωτικό τομέα να μετριάσουν τον αντίκτυπο του COVID-19 στον τουρισμό και να οδηγήσουν στην ανάκαμψη του κλάδου, ο UNWTO έχει διαθέσει συστάσεις για δράση και οδηγίες για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Αυτό το σχέδιο δράσης για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον τονίζει τη σημασία του τουρισμού για τις αγροτικές κοινότητες, ιδίως στο πλαίσιο της κρίσης COVID-19.
Το UNWTO έχει δεσμευτεί να καθοδηγήσει τον τουριστικό τομέα ως κινητήρια δύναμη της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ένταξης και να διασφαλίσει ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην « αφήνοντας κανέναν πίσω» .
Ο τουρισμός έχει μια μοναδική ικανότητα να υποστηρίζει την αναζωογόνηση των αγροτικών κοινοτήτων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο ανακάμπτουν από τον αντίκτυπο του COVID-19, και μακροπρόθεσμα για την προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης:
Ο δημόσιος τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συμβολής του τουρισμού στην αγροτική ανάπτυξη. Σε τοπικό επίπεδο, είναι δύσκολο να προσελκύσετε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα και να διατηρήσετε τον πληθυσμό εάν δεν υπήρξαν επενδύσεις του δημόσιου τομέα.
Ο δημόσιος τομέας πρέπει επίσης να διαδραματίσει ρόλο προκειμένου να διασφαλίσει ότι η σκληρή υποδομή είναι σε θέση να προσφέρει ευημερία στις κοινότητες και να επιτρέπει στους τουρίστες να επισκέπτονται εύκολα και να βιώνουν αγροτικές περιοχές. Η εκπαίδευση είναι επίσης κλειδί. Χωρίς το «ανθρώπινο κεφάλαιο», η αγροτική Οι τουρίστες θα περιμένουν να έχουν την ίδια τεχνολογία στις αγροτικές περιοχές όπως απολαμβάνουν σε αστικούς προορισμούς . Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση σε γρήγορο, αξιόπιστο ασύρματο internet και τη δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς μετρητά. Η πρόσβαση στην τεχνολογία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παροχή πρόσβασης στις τοπικές επιχειρήσεις στην αγορά και την προώθηση της ένταξης παρόχων όλων των μεγεθών στην τουριστική αλυσίδα αξίας. Η διασφάλιση ότι οι αγροτικοί προορισμοί απολαμβάνουν την ίδια τεχνολογία με τις αστικές περιοχές και ότι δεν «μένουν πίσω» αποτελεί πρόκληση για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αγροτικής ανάπτυξης, επιταχύνοντας την πρόσβαση των τοπικών παρόχων στις παγκόσμιες αγορές, δημιουργώντας νέες εμπειρίες και προωθώντας δίκτυα. Η προσέλκυση ταλέντων και καινοτομίας για την προώθηση των αγροτικών περιοχών θα είναι κεντρική. Η χρήση μεγάλων δεδομένων για την καλύτερη κατανόηση των καταναλωτών θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη εμπειριών εμπορεύσιμων, στην παρακολούθηση των επιπτώσεων και στην προώθηση των αγροτικών περιοχών.
Η κρίση COVID-19 επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών. Η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, καθώς και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης , μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τις αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η ανάπτυξη υποδομών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η οικονομική διαφοροποίηση, η νέα διακυβέρνηση και η εκτίμηση επιπτώσεων, θα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των σχεδίων ανάκαμψης για τον τουρισμό στις αγροτικές κοινότητες, προκειμένου να τους βοηθήσουν να περάσουν από την κρίση και να αναδυθούν ισχυρότερα.
ανάπτυξη θα είναι αδύνατη.
Ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές , όχι μόνο άμεσα αλλά και έμμεσα μέσω της διατήρησης και αποκατάστασης παραδοσιακών δραστηριοτήτων. Συχνά είναι ένας από τους λίγους βιώσιμους οικονομικούς τομείς σε αυτούς τους τομείς. Ο τομέας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην παροχή ευκαιριών απασχόλησης για γυναίκες και νέους .
Ο δημόσιος τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συμβολής του τουρισμού στην αγροτική ανάπτυξη. Σε τοπικό επίπεδο, είναι δύσκολο να προσελκύσετε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα και να διατηρήσετε τον πληθυσμό εάν δεν υπήρξαν επενδύσεις του δημόσιου τομέα.
Ο δημόσιος τομέας πρέπει επίσης να διαδραματίσει ρόλο προκειμένου να διασφαλίσει ότι η σκληρή υποδομή είναι σε θέση να προσφέρει ευημερία στις κοινότητες και να επιτρέπει στους τουρίστες να επισκέπτονται εύκολα και να βιώνουν αγροτικές περιοχές. Η εκπαίδευση είναι επίσης κλειδί. Χωρίς το «ανθρώπινο κεφάλαιο», η αγροτική ανάπτυξη θα είναι αδύνατη.
Ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές , όχι μόνο άμεσα αλλά και έμμεσα μέσω της διατήρησης και αποκατάστασης παραδοσιακών δραστηριοτήτων. Συχνά είναι ένας από τους λίγους βιώσιμους οικονομικούς τομείς σε αυτούς τους τομείς. Ο τομέας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην παροχή ευκαιριών απασχόλησης για γυναίκες και νέους .
Ωστόσο, ο τουριστικός τομέας έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν παρέχει απλώς εργασία, αλλά προσφέρει επίσης αξιοπρεπείς και δίκαιες θέσεις εργασίας . Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις αγροτικές κοινότητες όπου η απασχόληση μπορεί να είναι λιγότερο τυπική και πιο ευέλικτη. Οι προσωρινές και οι θέσεις μερικής απασχόλησης είναι ιδιαίτερα συχνές μεταξύ των γυναικών, των νέων και των λιγότερο ειδικευμένων που απασχολούνται στον τουρισμό. Μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε αξιοπρεπή εργατικά ελλείμματα, όπως ανεπαρκή κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης, χαμηλούς μισθούς και εισοδηματική ανισότητα και κακές συνθήκες εργασίας.
Οι τουρίστες θα περιμένουν να έχουν την ίδια τεχνολογία στις αγροτικές περιοχές όπως απολαμβάνουν σε αστικούς προορισμούς . Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση σε γρήγορο, αξιόπιστο ασύρματο internet και τη δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς μετρητά. Η πρόσβαση στην τεχνολογία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παροχή πρόσβασης στις τοπικές επιχειρήσεις στην αγορά και την προώθηση της ένταξης παρόχων όλων των μεγεθών στην τουριστική αλυσίδα αξίας. Η διασφάλιση ότι οι αγροτικοί προορισμοί απολαμβάνουν την ίδια τεχνολογία με τις αστικές περιοχές και ότι δεν «μένουν πίσω» αποτελεί πρόκληση για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αγροτικής ανάπτυξης, επιταχύνοντας την πρόσβαση των τοπικών παρόχων στις παγκόσμιες αγορές, δημιουργώντας νέες εμπειρίες και προωθώντας δίκτυα. Η προσέλκυση ταλέντων και καινοτομίας για την προώθηση των αγροτικών περιοχών θα είναι κεντρική. Η χρήση μεγάλων δεδομένων για την καλύτερη κατανόηση των καταναλωτών θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη εμπειριών εμπορεύσιμων, στην παρακολούθηση των επιπτώσεων και στην προώθηση των αγροτικών περιοχών.
Η κρίση COVID-19 επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών. Η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, καθώς και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης , μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τις αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η ανάπτυξη υποδομών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η οικονομική διαφοροποίηση, η νέα διακυβέρνηση και η εκτίμηση επιπτώσεων, θα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των σχεδίων ανάκαμψης για τον τουρισμό στις αγροτικές κοινότητες, προκειμένου να τους βοηθήσουν να περάσουν από την κρίση και να αναδυθούν ισχυρότερα.