Friday, October 15, 2021

Η Ευρωπαική Επιτροπή ξεκινά τις εργασίες για να καταστήσει το 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας


Η Ευρωπαική Επιτροπή ξεκινά τις εργασίες για να καταστήσει το

2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας
Μετά την ανακοίνωση που έκανε ο Πρόεδρος von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021 , η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την επίσημη πρότασή της να ανακηρυχθεί το 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Η Ευρώπη χρειάζεται το όραμα, τη συμμετοχή και τη συμμετοχή όλων των νέων για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πιο πράσινο, πιο περιεκτικό και ψηφιακό. Με αυτήν την πρόταση, η Ευρώπη προσπαθεί να δώσει στους νέους περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για το μέλλον. Η Επιτροπή δημοσιεύει επίσης την τελευταία της έκθεση για τη νεολαία της ΕΕ , η οποία παρέχει μια επισκόπηση της κατάστασης των νέων Ευρωπαίων όσον αφορά την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη μάθηση, την απασχόληση και τη συμμετοχή των πολιτών και πολιτών.
Με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, η Επιτροπή προτίθεται, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους ίδιους τους νέους:
να τιμήσουμε και να υποστηρίξουμε τη γενιά που έχει θυσιάσει τα περισσότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δίνοντάς τους νέες ελπίδες, δύναμη και εμπιστοσύνη στο μέλλον, τονίζοντας πώς οι πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις προσφέρουν ανανεωμένες προοπτικές και ευκαιρίες ·
να ενθαρρύνουν όλους τους νέους, ιδιαίτερα εκείνους με λιγότερες ευκαιρίες, από μειονεκτική καταγωγή, από αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, ή που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, να γίνουν ενεργοί πολίτες και παράγοντες θετικής αλλαγής ·
να προωθήσουν τις ευκαιρίες που παρέχονται από τις πολιτικές της ΕΕ για τους νέους να υποστηρίξουν την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα συμβαδίσει με την επιτυχή εφαρμογή του NextGenerationEU στην παροχή ποιοτικών θέσεων εργασίας, ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης. και
να αντλήσουν έμπνευση από τις δράσεις, το όραμα και τις γνώσεις των νέων για την περαιτέρω ενίσχυση και τόνωση του κοινού σχεδίου της ΕΕ, με βάση τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης .
Η Επιτροπή αναπτύσσει επί του παρόντος το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα κληθούν να υποβάλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει μια ειδική έρευνα για την Πύλη Νέων . Σε συνεργασία με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη μέλη, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και νέους, η Επιτροπή θα οργανώσει μια σειρά δραστηριοτήτων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και θα εξετάσει νέες πρωτοβουλίες. Το πεδίο των δραστηριοτήτων θα καλύψει θέματα που αφορούν κυρίως τους νέους, ακολουθώντας τις προτεραιότητες που επισημαίνονται στους στόχους για τη νεολαία, όπως η ισότητα και η ένταξη, η βιωσιμότητα, η ψυχική υγεία και η ευημερία και η ποιοτική απασχόληση. Θα αφορούν νέους εκτός ΕΕ. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να ορίσουν έναν εθνικό συντονιστή υπεύθυνο για την οργάνωση της συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.
Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί τώρα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής των Περιφερειών. Οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.
Μέλη του Κολλεγίου είπαν:
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: « Η πανδημία έχει στερήσει πολλές ευκαιρίες από τους νέους - να συναντηθούν και να κάνουν νέους φίλους, να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν νέους πολιτισμούς. Ενώ δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε αυτόν τον χρόνο πίσω, προτείνουμε σήμερα να ορίσουμε το 2022 ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Από το κλίμα στο κοινωνικό έως το ψηφιακό, οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής και των πολιτικών μας προτεραιοτήτων. Δεσμευόμαστε να τους ακούσουμε, όπως κάνουμε στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και θέλουμε να συνεργαστούμε για να διαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια Ένωση που είναι ισχυρότερη αν υιοθετήσει τις φιλοδοξίες των νέων μας - βασισμένες σε αξίες και τολμηρές στη δράση ».
Ο αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: « Η Ένωσή μας είναι ένας χώρος ελευθερίας, αξιών, ευκαιριών και αλληλεγγύης μοναδικός στον κόσμο. Καθώς βγαίνουμε πιο δυνατοί μαζί από την πανδημία, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεότητας του 2022 θα προωθήσει αυτές τις αρχές για και με τις νεότερες γενιές μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε και να τους ενδυναμώσουμε γιατί η διαφορετικότητα, το θάρρος και η τόλμη τους είναι απαραίτητες για το μέλλον μας ως Ευρωπαίων ».
Η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Μαρίγια Γκάμπριελ, δήλωσε: « Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα πρέπει να φέρει μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο συμπεριλαμβάνουμε τους νέους στη χάραξη πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Οι στόχοι του έτους είναι να ακούσουν, να συμμετάσχουν και να προωθήσουν συγκεκριμένες ευκαιρίες για τους νέους. Πρέπει επίσης να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ γενεών. Οι σημερινοί νέοι ενδιαφέρονται λιγότερο για τις παραδοσιακές μορφές συμμετοχής, αλλά δραστηριοποιούνται για να υποστηρίξουν αυτό που πιστεύουν, συμμετέχοντας με νέους τρόπους. Φέτος θέλει να αποτίσει φόρο τιμής και να αναγνωρίσει τη δέσμευση των νέων. Με αυτήν την απόφαση ξεκινάμε μια διαδικασία συνδημιουργίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να συμβάλουμε στην επιτυχή διοργάνωση της Χρονιάς ».
Ιστορικό
Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα συμβαδίσει με το NextGenerationEU , το οποίο ανοίγει ξανά προοπτικές για τους νέους, συμπεριλαμβανομένων ποιοτικών θέσεων εργασίας και ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης για την Ευρώπη του μέλλοντος και υποστηρίζει τη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία.
Το Έτος Νεολαίας θα επιδιώξει συνέργειες και συμπληρωματικότητα με άλλα προγράμματα της ΕΕ που στοχεύουν τη νεολαία σε όλο το φάσμα πολιτικής - από προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που επικεντρώνονται σε νέους αγρότες έως προγράμματα έρευνας και καινοτομίας και από συνοχή έως δράσεις για την κλιματική αλλαγή - συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων της ΕΕ με διεθνή προσέγγιση ή διακρατικό χαρακτήρα.
Επιπλέον, το Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης , με προϋπολογισμό 28 δισεκατομμυρίων ευρώ και 1 δισεκατομμύριο ευρώ αντίστοιχα για την τρέχουσα οικονομική περίοδο, η πρωτοβουλία της ΕΕ για την εγγύηση για τη νεολαία και την απασχόληση των νέων δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους. Ενώ, το 2022 επίσης, θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται ALMA για την υποστήριξη της διασυνοριακής επαγγελματικής κινητικότητας για μειονεκτούντες νέους.
Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027 είναι το πλαίσιο συνεργασίας της ΕΕ για την πολιτική για τη νεολαία. Υποστηρίζει τη συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή και στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλοι οι νέοι συμμετέχουν στην κοινωνία. Ο διάλογος της ΕΕ για τη νεολαία είναι ένα κεντρικό εργαλείο σε αυτές τις προσπάθειες.
Τέλος, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης , η οποία θα βγάλει τα συμπεράσματά της και το 2022, διασφαλίζει ότι οι απόψεις και οι απόψεις των νέων για το μέλλον της Ένωσης μας ακούγονται. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στις ομάδες πολιτών της Ευρώπης και των εκπροσώπων των ομάδων στις ολομέλειες του συνεδρίου είναι επίσης νέοι, ενώ ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού φόρουμ νεολαίας συμμετέχει επίσης σε ολομέλειες.

No comments: