Friday, December 10, 2021

2021: EQUALITY - Μείωση των ανισοτήτων, προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 




Από πού ξεκινούν, τελικά, τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα; 

 

Σε μικρά μέρη, κοντά στο σπίτι -- τόσο κοντά και τόσο μικρά που δεν 

φαίνονται σε κανέναν χάρτη του κόσμου. [...]

 Εκτός κι αν αυτά τα δικαιώματα έχουν νόημα εκεί, έχουν μικρή σημασία πουθενά. Χωρίς συντονισμένη δράση των πολιτών για να τους κρατήσουμε κοντά στο σπίτι, θα αναζητούμε μάταια πρόοδο στον ευρύτερο κόσμο». Έλεονορ Ρούσβελτ

Θέμα 2021: EQUALITY - Μείωση των ανισοτήτων, προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων          Το θέμα της φετινής Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετίζεται με την «Ισότητα» και το Άρθρο 1 της UDHR – «Όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα». Οι αρχές της ισότητας και της μη διάκρισης βρίσκονται στο επίκεντρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ισότητα ευθυγραμμίζεται με την ατζέντα του 2030 και με την προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών που ορίζεται στο έγγραφο Κοινό Πλαίσιο για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω: Ισότητα και μη διακρίσεις στην καρδιά της βιώσιμης ανάπτυξης . Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση και την εξεύρεση λύσεων για βαθιές μορφές διακρίσεων που έχουν επηρεάσει τα πιο ευάλωτα άτομα στις κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών, των αυτόχθονων πληθυσμών, των αφρικανικής καταγωγής, των LGBTI ατόμων, των μεταναστών και των ατόμων με αναπηρία, μεταξύ άλλων.

Η ισότητα, η ένταξη και η μη διάκριση, με άλλα λόγια - μια προσέγγιση της ανάπτυξης που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα - είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι ανισότητες και να συνεχίσουμε την πορεία μας προς την υλοποίηση της ατζέντας του 2030.

Ανοικοδομήστε καλύτερα, πιο δίκαια, πιο πράσινα ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΚΥΚΛΟΥΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Η ανεξέλεγκτη φτώχεια, οι διάχυτες ανισότητες και οι διαρθρωτικές διακρίσεις αποτελούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεταξύ των μεγαλύτερων παγκόσμιων προκλήσεων της εποχής μας. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους απαιτεί μέτρα που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανανεωμένη πολιτική δέσμευση και συμμετοχή όλων, ιδιαίτερα εκείνων που πλήττονται περισσότερο. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που να μοιράζεται πιο δίκαια την εξουσία, τους πόρους και τις ευκαιρίες και να θέτει τα θεμέλια μιας βιώσιμης οικονομίας βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΑΝΑΣΚΗΜΙΩΣΗ FAIRER: ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, καθώς και του δικαιώματος στην ανάπτυξη και το δικαίωμα σε ένα ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, είναι βασικά για την οικοδόμηση μιας νέας οικονομίας βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα που υποστηρίζει καλύτερη, δικαιότερη και πιο βιώσιμη κοινωνίες για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Μια οικονομία βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι το θεμέλιο ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.

ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Διαδοχικές οικονομικές κρίσεις και κρίσεις υγείας είχαν μακροχρόνιες και πολυδιάστατες επιπτώσεις σε εκατομμύρια νέους. Εάν δεν προστατεύονται τα δικαιώματά τους, μεταξύ άλλων μέσω αξιοπρεπών θέσεων εργασίας και κοινωνικής προστασίας, η «γενιά του COVID» διατρέχει τον κίνδυνο να πέσει θύματα των επιζήμιων συνεπειών της αυξανόμενης ανισότητας και της φτώχειας.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑΣ

Η αδικία των εμβολίων μέσω της άδικης διανομής και συσσώρευσης εμβολίων αντιβαίνει τους διεθνείς νομικούς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πνεύμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης. Η έκκληση για μια κοινή ατζέντα και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών τους είναι η ανάγκη της ώρας, προκειμένου να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη και να εξασφαλιστεί μια αξιοπρεπής ζωή για όλους.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της απώλειας της φύσης, επηρεάζει δυσανάλογα άτομα, ομάδες και λαούς σε ευάλωτες καταστάσεις. Αυτές οι επιπτώσεις επιδεινώνουν τις υπάρχουσες ανισότητες και επηρεάζουν αρνητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Σε συνέχεια της αναγνώρισης του ανθρώπινου δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον από το HRC, πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για τον σεβασμό, την προστασία και την εκπλήρωση αυτού του δικαιώματος. Μια τέτοια δράση θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας νέας οικονομίας βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα που θα παράγει μια πράσινη ανάκαμψη από τον COVID-19 και μια δίκαιη μετάβαση.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΩ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες των συγκρούσεων και των κρίσεων, αντιμετωπίζοντας παράπονα, εξαλείφοντας τις ανισότητες και τον αποκλεισμό και επιτρέποντας στους ανθρώπους να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους. Οι κοινωνίες που προστατεύουν και προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους είναι πιο ανθεκτικές κοινωνίες, καλύτερα εξοπλισμένες μέσω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αντιμετωπίσουν απροσδόκητες κρίσεις όπως οι πανδημίες και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η ισότητα και η μη διάκριση είναι το κλειδί για την πρόληψη: όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους διασφαλίζουν ότι όλοι έχουν πρόσβαση στα προληπτικά οφέλη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά, όταν ορισμένα άτομα ή ομάδες αποκλείονται ή αντιμετωπίζουν διακρίσεις, η ανισότητα θα οδηγήσει τον κύκλο των συγκρούσεων και της κρίσης.


In www.rodonfm.net, Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος του 24ώρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Με συγκίνηση κλείσαμε αυτή την εκδήλωση. Ευχαριστώ πολύ όλους τους ακροατές και όλους τους συμμετέχοντες. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία!!

...και μην ξεχνάτε ποτέ: τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρέπει να υπάρχουν και να σέβονται κάθε μέρα, όλες τις 365 ημέρες του χρόνου. #rights365 #Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τα λέμε σύντομα 🙂

The marathon of the 24 hours for the Human Rights is over. It's with emotion that we closed this event. Thanks a lot to all of the listeners and all the participants. It was a great experience!!
...and never forget : the Human Rights need to exist and respect every day, all the 365 days of the year. #rights365 #HumanRights

See you sooooon 🙂
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10205615063606125&set=a.1540640566168




















116 subscribers
SUBSCRIBED
Campaign and video by Julia Féaux de Lacroix Read our article on this topic: http://evs-mediart.weebly.com/blog/vi... Listen to our Broadcast: https://www.mixcloud.com/PraxisGreece... Follow Praxis Greece on Facebook : https://www.facebook.com/PraxisSerres... https://www.facebook.com/groups/11475... Music: https://www.allesgemafrei.de/de/info/...
SHOW LESS

No comments: