Wednesday, March 01, 2023

We are happy for everyone that joins the Contest and follows the online campaign on World Wildlife Day

 









3 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής. Είναι μια διεθνής ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τον εορτασμό όλων των άγριων ζώων και φυτών του κόσμου και τη συμβολή τους στη ζωή μας και στην υγεία του πλανήτη.

Αυτή η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς είναι τα γενέθλια της CITES, της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, που υπογράφηκε το 1973. Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής είναι επίσης μια γιορτή της CITES καθώς κλείνει τα 50 της χρόνια. Ως αναγνώριση του έργου Η CITES κάνει και το συλλογικό έργο για τη διατήρηση που διεξάγεται παγκοσμίως, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής φέτος είναι « Συνεργασίες για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής »...


On the Third of March it is the World Wildlife Day. Take part in our creative Photocontest and win a spot in our review post. It is a United Nations International day to celebrate all the world's wild animals and plants but also the contribution that they make to our lives and the health of the planet.

The theme for World Wildlife Day this year is 'Partnerships for Wildlife Conservation‘!!
We are happy for everyone that joins the Contest and follows the online campaign on World Wildlife Day!

https://wildlifeday.org/en

Τι είναι η Ημέρα Άγριας Ζωής; 

Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, στην 68η σύνοδό της, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) κήρυξε την 3η Μαρτίου – την ημέρα που υπογράφηκε το 1973 η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) – ως Παγκόσμια Άγρια Ζωή του ΟΗΕ. Ημέρα; για τον εορτασμό και την ευαισθητοποίηση για τα άγρια ​​ζώα και φυτά του κόσμου. Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όρισε επίσης τη Γραμματεία της CITES ως τον συντονιστή για τον παγκόσμιο εορτασμό αυτής της ειδικής ημέρας για την άγρια ​​ζωή στο ημερολόγιο του ΟΗΕ. Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής έχει γίνει πλέον η πιο σημαντική παγκόσμια ετήσια εκδήλωση αφιερωμένη στην άγρια ​​ζωή.

Οι άνθρωποι παντού βασίζονται σε πόρους που βασίζονται στην άγρια ​​ζωή και τη βιοποικιλότητα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες μας, από τρόφιμα, μέχρι καύσιμα, φάρμακα, στέγαση και ρούχα. Εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στη φύση ως πηγή του βιοπορισμού και των οικονομικών ευκαιριών τους. Αλλά περισσότερο από τις ανάγκες μας, η φύση έχει αποδειχθεί απαραίτητη και για την ψυχική μας υγεία. Λοιπόν, ας το γιορτάσουμε.

Φέτος, το θέμα είναι «Συμπράξεις για τη διατήρηση της άγριας ζωής». Θα μας επιτρέψει να γιορτάσουμε όλες τις προσπάθειες διατήρησης, από διακυβερνητική έως τοπική κλίμακα. Μέσα σε αυτό το θέμα, η ημέρα επικεντρώνεται σε δύο επιμέρους θέματα:

  • Θαλάσσια ζωή και ωκεανοί – με περίπου το 70% του πλανήτη μας να καλύπτεται από νερό, ο αντίκτυπος της θαλάσσιας διατήρησης είναι απίστευτα σημαντικός.
     
  • Επιχειρήσεις και χρηματοδότηση – σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προσπάθειες διατήρησης πρέπει να χρηματοδοτηθούν και αυτό το έργο πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις - ένας τομέας που, στο παρελθόν, είχε θεωρηθεί εκμεταλλευτικός και μη βιώσιμος. Οι επιτυχημένες συνεργασίες για τη διατήρηση πρέπει να βρουν τρόπους να συμπεριλάβουν τις επιχειρήσεις, εάν θέλουμε να αντιστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Η 3η Μαρτίου 2023 θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη ημερομηνία, καθώς θα σηματοδοτήσει επίσης την 50η επέτειο της CITES. Η CITES βρίσκεται στο κόμβο του εμπορίου και της διατήρησης, με τα Μέρη της Σύμβασης να εργάζονται με κοινό στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Η CITES έχει προσπαθήσει να οικοδομήσει συνεργασίες και να συμβιβάσει τις διαφορές μεταξύ των ομάδων που καθοδηγούνται και διέπονται από τους κανονισμούς της. Σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αυτές οι συνεργασίες ήταν απαραίτητες σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο για να επικεντρωθούν στη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.

Το θέμα «Συνεργασίες για τη διατήρηση της άγριας ζωής» θα δώσει την ευκαιρία να τονιστούν οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά καθώς και να γιορτάσουμε τη γέφυρα που δημιούργησε η CITES για αυτές τις συνεργασίες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βιωσιμότητα, τη διατήρηση της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας.




No comments: