Monday, March 09, 2009

Το ποδόσφαιρο είναι ένα θαυμάσιο παιχνίδι! Η θρησκεία, το χρώμα του δέρματος ή η υπηκοότητα δεν μπορούν να είναι ο λόγος για τη διάκριση!

« Μ αυτή τη σκέψη του θρυλικού ποδοσφαιριστή και του ένθερμου υποστηρικτή της αντιρατσιστικής εκστρατείας ,ο κ.Lilian Thuram, εκανε την έναρξη της 3η Διάσκεψης Unite Against Racism με θέμα * Αντιρατσισμός στο ποδόσφαιρο* στη Βαρσοβία

Η Διάσκεψη είναι μια τριπλή συνεργασία μεταξύ της UEFA, του FARE και FIFPro και των συνεργαζόμενων φορέων στην Ευρώπη για να ανανεωθεί η αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα βίας και ρατσισμού που παραμένουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η Πολωνική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου (PZPN) φιλοξένησε τη διάσκεψη, στην οποία πήραν μέρος 300 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών , των συλλόγων, τις λέσχες ομάδων , οι φορείς, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα ΜΜΕ και πολλοί από τον κόσμο της πολιτικής

Ο γενικός γραμματέας της UEFA είπε ότι το δύο τελευταία χρόνια η UEFA εχε πάρει σημαντικές πειθαρχικές αποφάσεις κατά του ρατσισμού, με σειρά ποινικών ρητρών " Έχουμε στείλει μήνυμα της μηδενικής ανοχής για το ρατσισμό στα γήπεδα ποδοσφαίρου " επεσήμανε ο Πρόεδρος της UEFA κ.Michel Platini και διαβίβασε σ’ όλους τους εκπροσώπους όλων των επιπέδων των ομάδων να τιμωρήσουν και να δώσουν βαρύτητα στα ρατσιστικά γεγονότα των περιοχών τους και να τιμωρούν ανάλογα. Στην UEFA προσπαθούμε να είμαστε άγρυπνοι φρουροί σε ανάλογα γεγονότα

Ο κ. Lilian Thuram, ο νικητής του Παγκόσμιου Κυπέλλου και πρεσβευτής του FARE είναι μια από τις δυνατές φωνές του ποδοσφαίρου.
Μίλησε για την εμπειρία του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο και πόσο συλλογικά, οι οργανώσεις όπως η FARE και το UEFA μπορούν να κάνουν την διαφορά στο ποδόσφαιρο σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Γεννιόμαστε όλοι με τις προκαταλήψεις,» είπε ο Thuram. «Θέλει πολύ δουλειά στα σχολεία και συζήτηση με τα παιδιά. Τους ρωτώ τι σκέφτονται για τους μαύρους. Μου λένε ότι οι μαύροι τραγουδούν καλά και τρέχουν γρήγορα. Αυτές είναι αθώες προκαταλήψεις, αλλά οι προκαταλήψεις είναι το ίδιο πράγμα. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα θαυμάσιο παιχνίδι , ένα μοναδικό εργαλείο που μας βοηθά να υπερνικήσουμε την προκατάληψη. Από τη φύση του, το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι ένωσης είναι η συνάντηση μεγάλων ομάδων ανθρώπων . που ενώνουν την αγάπη τους για το ίδιο πράγμα Σε επίπεδο βάσης, δεν υπάρχει κανένα άλλο τέτοιο πράγμα που να συνδέει τόσους πολλούς διαφορετικούς μαζί. «Αλλά στην κορυφή, το παιχνίδι υπαγορεύει συχνά το φόβο. Όταν ένα ρατσιστικό γεγονός εμφανίζεται, οι ομάδες αμέσως λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να τιμωρήσουν τους δράστες. Έτσι χρειαζόμαστε τους θαρραλέους ανθρώπους που θα λάβουν μέτρα όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Βλέπω πολλούς ανθρώπους ,όπως αυτούς που είναι εδώ σήμερα. Ο Thuram έδωσε επίσης την άποψή του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η τρέχουσα οικονομική μείωση θα έχει επιπτώσεις στο παιχνίδι. «Όταν υπάρχει μια οικονομική κρίση υπάρχει ένας κίνδυνος ότι οι άνθρωποι θα ψάξουν τους αποδιοπομπαίους τράγους, για εκείνους που είναι διαφορετικοί. Εγώ όμως εργάζομαι για να αντιμετωπίσω το ρατσισμό. Και το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να ξεπεράσει αυτές τις δύσκολες περιόδους.»

Ο Α αντιπρόεδρος κ Şenes Erzik της UEFA είπε:
« Σκέφτομαι ότι όλοι θα συμφωνήσετε ότι το ποδόσφαιρο επεκτείνεται πέρα από τα σύνορα, εξαφανίζει τις διαφορές και εκτοξεύει το ανθρώπινο πάθος.
Σε καθημερινή βάση, προσπαθούμε να μειώσουμε τη διάκριση και να αυξήσουμε το σεβασμό στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία - Εσείς ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι γύρω από μια ιδέα, να τους εμπνεύσουμε και να τους δεσμεύσουμε για την καταπολέμηση της διάκρισης σε όλες τις μορφές του.»

Μια επιλογή από ντοκιμαντέρ της FARE ενάντια στο Ρατσισμό , που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια του EURO 2008, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο για να δοθεί έμφαση η θετική εργασία που το δίκτυο είχε αναλάβει με την UEFA, με το γενικό γραμματέα, το David Taylor που σχολίαζε την επιτυχία στο πρωτάθλημα : " Με μόνο μερικές δευτερεύουσες εξαιρέσεις, η συμπεριφορά των φιλάθλων των εθνικών ομάδων ήταν ικανοποιητική, και για μένα ήταν αληθινά ενθαρρυντικό να βλέπεις πώς οι διάφορες υπηκοότητες φιλάθλων απόλαυσαν ενωμένοι τα παιχνίδια στα στάδια. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, έτσι πρέπει να είναι - όχι ανταγωνισμός, όχι κατάχρηση, όχι βία - απλά μια γιορτή του αθλητισμού και η δέσμευση των οπαδών ποδοσφαίρου για την υποστήριξη της εθνικής ομάδας των και των ομάδων των ."

Πάνω από 300 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια σειρά εργαστηρίων που κάλυπταν τον εθνικισμό, τον αντισημιτισμό και το ζήτημα των μειονοτικών ομάδων .Η ΠΡΑΞΙΣ συμμετείχε με τους Σερραίους εθελοντές της στο EURO 2008 .Συμμετείχαν ,η υπεύθυνη της δράσης Εμμανουηλίδου Μαρία και η πρόεδρος Καίτη Εμμανουηλίδου στο συνέδριο παρουσιάζοντας την *Action Week of the Football Against Racism in Europe 2008* που πραγματοποίησε στην πλατεία Ελευθερίας στις 19-10-2008 μαζί με τον Όμιλο Σερρών για UNESCO με τους Ευρωπαίους εθελοντές. Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Σερρών είναι ο μοναδικός Δήμος στην χώρα που ενταγμένος στο Δίκτυο των πόλεων της Ευρώπης για το ρατσισμό

No comments: