Wednesday, March 18, 2015

Νερο και Βιωσιμη Αναπτυξη το θεμα της Ημερα του Νερου


Mera nero


Το νερό αποτελεί τον πυρήνα της αειφόρου ανάπτυξης. Υδατικοί πόροι, καθώς και το εύρος των υπηρεσιών που παρέχουν, υποστηρίζουν τη μείωση της φτώχειας, της οικονομικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Από την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, το νερό συμβάλλει στη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας και τους χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης δισεκατομμυρίων. ειδών –
Το νερό είναι το κυριότερο συστατικό της μάζας των ζωντανών οργανισμών. Η παρουσία του επηρέαζε πάντοτε τον τρόπο ζωής των ανθρώπινων πληθυσμών. Το νερό έφερε σε επικοινωνία διαφορετικούς πολιτισμούς, συνέβαλε στην πολιτισμική τους ανάπτυξη και πολλές φορές καθόρισε την ιστορική εξέλιξη του ανθρώπινου γένους. Επίσης, οι άνθρωποι, που τα παλιότερα χρόνια ήταν δεμένοι πολύ περισσότερο με τη γη και τη φύση, έκλεισαν μέσα στις παραδόσεις και τα έθιμά τους την αξία που είχε το νερό για τη ζωή τους.
Το νερό στον πλανήτη θεωρείται ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Αυτό ισχύει και για τα επιμέρους υδατικά αποθέματα, δηλαδή για τα επιφανειακά και υπόγεια νερά.
Παρ “όλα αυτά όμως, σε χώρες με έντονη ξηρασία μέσα στο υδρολογικό έτος, τα διαθέσιμα αποθέματα είναι περιορισμένα και μη ανανεώσιμα, με μηδενική τροφοδοσία και αυξημένη ζήτηση.
Δύο είναι τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν το νερό. Το πρώτο από αυτά είναι το πρόβλημα των αποθεμάτων που αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες, κυρίως του νοτίου ημισφαιρίου, και το δεύτερο το πρόβλημα της ποιότητας του νερού που υποβαθμίζεται.
Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος, που ασκεί κρισιμότατο ρόλο και επηρεάζει τα οικοσυστήματα, την ανθρώπινη ζωή και τις δραστηριότητες του ανθρώπου γενικά σε όλον τον κόσμο. Είναι ένας αν ανανεώσιμος φυσικός πόρος, που μόνο αν τον προστατεύσει και τον διαχειριστεί σωστά ο άνθρωπος, μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τις ευεργετικές του επιδράσεις επ “αόριστον.
Το Μουσείο θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα.http://www.unwater.org/worldwaterday/celebrate/all/en/
από 21-3-15 ως τις 30-3-15
Είσοδος ελεύθερη
· Υποστηρικτές του Μουσείου είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , τους Ευρωπαίους εθελοντές Leonie Sendker ,Leonard Hahne Julian Λάλα ,Aitor Saez με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου.
Χορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr
www.aposerres.gr, www.rodonfm.net www.e-simerini.com, www,allanea.gr


No comments: