Wednesday, December 09, 2015

Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2015

Ανθρωπινα

Μήνυμα από Ιρίνα Μπόκοβα, Γενική Διευθύντρια της UNESCO

  Ο σεβασμός των δικαιωμάτων δεν είναι μια αφηρημένη δέσμευση κατοχυρώνεται σε ένα χάρτη, αυτό είναι μια καθημερινή μάχη και κάθε μέρα πρέπει να ανανεώσουμε τα πρακτικά μέσα διεξάγουν αυτόν τον αγώνα. 
Ιρίνα Μπόκοβα
Γενικός Διευθυντής της UNESCO
 Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εγκρίθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948, είναι μία από τα πιο βαθιά έργα του ανθρώπινου πολιτισμού. Ισχυρίζεται, για πρώτη φορά στην ιστορία, η ισότητα όλων των ανθρώπων, χωρίς διάκριση, στη νομοθεσία και στην αξιοπρέπεια.
Αυτό το "κοινό πρότυπο επίτευξης όλων των λαών και όλων των εθνών» θα πρέπει να υπερασπιστεί σήμερα πιο έντονα από ποτέ. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί σε περισσότερο από μισό αιώνα, η παγκόσμια σκάνδαλο της φτώχειας και της ανισότητας και η βία του ρατσισμού, των διακρίσεων και των συγκρούσεων είναι τεράστιο και απαράδεκτες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σήμερα, στη Μέση Ανατολή και αλλού, εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες που οδηγήθηκε στην εξορία, με κίνδυνο της ζωής τους για να αποφύγουν τις διώξεις: χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο, και άλλα βλέπουν την απόρριψη, την καχυποψία και το μίσος. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στο οποίο δεν έχουν καμία πλευρά. Είναι η πιο φτωχές και ευάλωτες παντού που υποφέρουν περισσότερο.
Υπάρχει, επίσης, ένας πειρασμός, για την καταπολέμηση της βίας και με δεδομένη την ανάγκη για την καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας, να αρνηθεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες που αποτελούν το θεμέλιο της ζωής στην κοινωνία.Ο σεβασμός των δικαιωμάτων δεν είναι μια αφηρημένη δέσμευση κατοχυρώνεται σε ένα χάρτη, αυτό είναι μια καθημερινή μάχη και κάθε μέρα πρέπει να ανανεώσουμε τα πρακτικά μέσα διεξάγουν αυτόν τον αγώνα.
Η υιοθέτηση από την Ηνωμένων Εθνών του 2030 νέα ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξηείναι ένα από τα βήματα, πρακτικών και πολιτικών, την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. UNESCO κινητοποιείται σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητάς της για την οικοδόμηση αυτού του μέλλοντος της αξιοπρέπειας για όλους. Η πλήρης πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί την πρόσβαση όλων σε ποιοτική εκπαίδευση.Απαιτεί την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, την προστασία των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης. Περιλαμβάνει το δικαίωμα του καθενός να συμμετέχει στην πολιτιστική ζωή και να αντλήσει από τις καλλιέργειες των άλλων, έτσι ώστε να ζουν καλύτερα μαζί. Πρόκειται για την ισότιμη κατανομή της προόδου της επιστημονικής έρευνας. Αυτή είναι η αποστολή της UNESCO, και ποτέ δεν είχε μεγαλύτερη σημασία από ό, τι τώρα, 70 χρόνια μετά την ίδρυσή της.
Για τον εορτασμό της πεντηκοστής επετείου από την υιοθέτηση του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, UNESCO είναι που ενώνει την εκστρατεία που θα ξεκινήσει από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με Το σύνθημα μας δικαιώματα. Ελευθερία μας. Πάντα. Ας βοηθήσουμε όλοι να δώσουμε νέα ώθηση στο σεβασμό των δικαιωμάτων του, και ας αντλήσουμε έμπνευση από το παράδειγμα όλων εκείνων που έχουν δεσμευτεί για την υπεράσπιση τους, παγιώνοντας έτσι την κοινή μας ανθρωπιά.
Ο Όμιλος Σερρών για ,η ΠΡΑΞΙΣ το www.rodonfm.net συμμετέχει με καμπάνια ευαισθητοποίησης μέσα από το ραδιόφωνο και τα social media
http://www.un.org/en/sections/priorities/human-rights/

No comments: