Thursday, June 02, 2016

Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με θέμα GO WILD FOR LIFE

WED
Η άνθηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων άγριας ζωής διαβρώνει την πολύτιμη βιοποικιλότητα της Γης, μειώνοντας μας τη φυσική μας κληρονομιάς και την οδηγεί πολλά είδη στο χείλος της εξαφάνισης. Η θανάτωση και το λαθρεμπόριο επίσης υπονομεύουν τις οικονομίες και το ecoystems, τροφοδοτώντας το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και τη σίτιση και την ανασφάλεια σε όλη την υδρόγειο.
Το έγκλημα της άγριας ζωής θέτει σε κίνδυνο τους ελέφαντες, ρινόκερους, τις τίγρεις, τους γορίλες και τις θαλάσσιες χελώνες. Το 2011, ένα υποείδος του ρινόκερου της Ιάβας εξαφανίστηκαν στο Βιετνάμ, ενώ τα τελευταία ο δυτικός μαύρος ρινόκερς εξαφανίστηκε από το Καμερούν το ίδιο έτος. Οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν εξαφανιστεί από την Γκάμπια, Μπουρκίνα Φάσο, το Μπενίν και το Τόγκο, και άλλες χώρες γρήγορα  ακολουθούν. Λιγότερο γνωστά θύματα όπως οι ρινόπλαξ και παγκολίνοι καθώς και άγριες ορχιδέες και ξύλα όπως Τριανταφυλλιά - λουλούδια και ξύλο που  θεωρούνται επίσης ως άγρια ζώα!
Τεράστιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου - συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων πολιτικών, εκστρατειών ευαισθητοποίησης και επενδύσεις για τη διατήρηση κοινότητων και την επιβολή του νόμου - έχει επιτυχει μερικές μεγάλες επιτυχίες. Ωστόσο, πολλά είδη παραμένουν σε κίνδυνο και θα χρειαστεί μιαειδική και διαρκή προσπάθεια από κάθε έναν από εμάς να γυρίσει την παλίρροια.
Πώς μπορούμε να το κάνουμε; Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν τη ζημιά αυτή η παράνομη δραστηριότητα είναι να κάνει με το περιβάλλον, τα προς το ζην, τις κοινότητες και την ασφάλειά μας. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας, έτσι ώστε η ζήτηση για παράνομα προϊόντα άγριας ζωής να πέφτει. Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και δράση ωθεί τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να εισαγάγουν και να επιβάλουν αυστηρότερους νόμους και την καταπολέμηση εκείνων που εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να τα σπάσουν.
Ο Ομιλος Σερρών για UNESCo συμμετέχει  στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016 με εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών από 5 ως 30 Ιουνίου 2016

No comments: