Wednesday, October 13, 2010

"From Poverty to Decent Work: bridging the gap"

Το θέμα του έτους για το 2010 είναι "From Poverty to Decent Work: bridging the gap" "από τη φτώχεια για την Αξιοπρεπή Εργασία:

Μέσω του ψηφίσματος ψήφισμα A/RES/47/196 που εγκρίθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1992, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την 17η Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να διαθέσουν την ημέρα για την παρουσίαση και την προώθηση, κατά περίπτωση, στο εθνικό πλαίσιο, συγκεκριμένες δραστηριότητες όσον αφορά την εξάλειψη της φτώχειας και της ανέχειας.

Το 2010 Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας έρχεται σε μια εποχή που οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και άτυπες στους εργαζόμενους στον τομέα είναι ακόμα πιο σίγουροι για τη σταθερότητα της απασχόλησης, τις συνθήκες εργασίας, ευκαιρίες κατάρτισης και τη διαθεσιμότητα της κοινωνικής προστασίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), το μερίδιο των εργαζομένων στην απασχόληση ευπαθών σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι θα ανέλθει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με περισσότερο από το ήμισυ (50,6%) του ενεργού πληθυσμού του πλανήτη. Με προσοχή επικεντρώθηκε στην έναρξη του Διεθνούς Έτους της νεολαίας, οι νέοι που είναι γνωστό ότι πλήττονται ιδιαίτερα. Η ILO έκρινε ότι το συνολικό ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 6,6% το 2009, έως και 0,9% από το 2007, ενώ το συνολικό ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε από 11,8% το 2007 σε 13,4% το 2009, με μεγάλες περιφερειακές διαφορές. Η δεύτερη δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη της φτώχειας (2008-2017), με θέμα «Η πλήρης απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους", είναι ένα σημαντικό πλαίσιο δράσης μέσω του οποίου τα κράτη μέλη και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παγκόσμια προτεραιοτήτα της απασχόλησης και της αξιοπρεπούς εργασίας για την εξάλειψη της φτώχειας.
Κυρίως θα προσπαθήσει να τήρηση ,να καταδείξει τους τρόπους με τους οποίους παρέχεται πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία και τις ευκαιρίες για μάθηση τη κατάρτιση που μπορεί να αναπτυχθούν για τους ανθρώπους στη φτώχεια, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες προσπάθειες και εμπειρίες των νέων, των οικογενειών τους, καθώς και όσοι εργάζονται στην άτυπη οικονομία.. Μαρτυρίες θα υπογραμμίσουν την ανάγκη να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα τα οποία είναι η συμμετοχή και η βασισμένη στα δικαιώματα, δημιουργώντας ένα διάλογο μεταξύ των διαφόρων εταίρων (των οικογενειών, των εργαζομένων, των κοινωνικών υπηρεσιών και των εργοδοτών). θα τονιστούν νέες προσεγγίσεις που ξεπερνούν αποκλεισμούς και είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά συμφέρουσα .
Το 2010 εορτασμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στις έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο Όμιλος Σερρών για Unesco, η ΠΡΑΞΙΣ και με το Κέντρο Πληροφόρησης Σερρών θα πραγματοποιήσουν έκθεση ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας στις 17-10-10 με τους ευρωπαίους εθελοντές . Erika, Kristina, Carolina, Jonsson James Saddick ,Thomas Jansson ,με Mentoring & Coaching την κ Μαρία Εμμανουηλίδου Msc και θα προτρέψουν τους πoλίτες να συμμετέχουν στην καμπάνια Sign Online της Eευρωπαϊκής Ένωσης ,για την Ημέρα υπογράφοντας on line http://www.oct17.org/Striving-together-to-end-poverty.html

No comments: