Monday, November 01, 2010

Διεθνές φόρουμ για την Βιοπικοιλότητα Go4BioDiv

Νεολαίοι από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στην Ιαπωνία για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας

Σε μια προσπάθεια να εμπλέξει τη νεότερη γενιά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, 220 νεαροί και συνοδοί από περίπου 40 χώρες εκπροσώπησαν τα φυσικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν στο Go4BioDiv Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας.
Το Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε 16 με 29 Οκτωβρίου στο Mt Fuji της Nagoya, στην Ιαπωνία, παράλληλα με τη διοργάνωση της 10ης Διάσκεψης της βιολογικής ποικιλότητας των συμβαλλομένων μερών (CBD-COP10) στην Ιαπωνία. Οι νεαροί ενήλικες επικεντρώθηκαν στο θέμα "Οι θησαυροί μας σε Κίνδυνο - Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς την ώρα της αλλαγής του κλίματος".

Τριάντα τέσσερις νέοι δικηγόροι, που προέρχονται από 25 φυσικούς χώρους της παγκόσμιας κληρονομιάς από τις πέντε ηπείρους, άνοιξαν το Φόρουμ Νεολαίας σε ένα χαρακτηριστικό μέρος στις πλαγιές του εμβληματική. βουνού Fuji.
Εδώ, γνώρισαν ο ένας τον άλλον, έμαθαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη βιοποικιλότητα, της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την αλλαγή του κλίματος και προετοιμάστηκαν για τη συμμετοχή τους στο COP10 στη Nagoya.
Πριν από το συνέδριο, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι εκπροσωπούν περιοχές τόσο διαφορετικές όσο το Νησιά Γκαλαπάγκος (Ισημερινός), Κιλιμάντζαρο (Τανζανία), Dja Faunal Αποθεματικό (Καμερούν), της Θάλασσας Wadden (Γερμανία), Sagarmatha (Νεπάλ), Phong Nha-Ke Bang ( Βιετνάμ) ή του Great Barrier Reef (Αυστραλία), παρουσίασαν τις φωτογραφίες, τακινούμενα σχέδια και βίντεο κλιπ που είχαν δημιουργήσει σχετικά με τις τοποθεσίες τους ,πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με τους φύλακες του πάρκου και δημογέροντες.
Στη διάσκεψη, παρουσίασαν τις διάφορες ανησυχίες τους και το κοινό όραμα σε παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις με πολιτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και μέσω πολύχρωμες παραστάσεις, μία έκθεση και ένα βιβλίο. Οι συνήγοροι Go4BioDiv κάλεσαν την παγκόσμια κοινότητα να δράσουν τώρα, προκειμένου να σωθεί ο κόσμος τους με το μνημεία και όλους τους θησαυρούς τους.
Οι νέοι συνήγοροι τις διαφορετικότητας παρουσίασαν διάφορα θέματα – Ο Saningo από Τανζανία ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Κιλιμάντζαρο: "Είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε το Kili καλυμμένο με χιόνι, αλλά ο παγετώνας συνεχώς υποχωρεί. Θέλω να ξέρω τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσει το σπίτι μου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ».
Ο Andrea από τα νησιά Γκαλαπάγκος ανησυχεί σχετικά με τον τουρισμό και τον υπερπληθυσμό: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε επειγόντως τα ζητήματα αυτά - απειλούν διαρκώς τα νησιά μας".
Συμφωνούν επίσης ότι η προστασία της φύσης θα πρέπει να τεθεί σε μια ευρύτερη προοπτική, καθώς ο Sudeep από το Νεπάλ επισημαίνει: «Οφείλουμε να εγκύψουμε στο μετοχικό κεφάλαιο και την οικολογία μαζί. Η Προστασία της φύσης, η διατήρηση του πολιτισμού και η ανάπτυξη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά πια. "

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την UNESCO World Heritage Centre, μαζί με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), τη Γραμματεία της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (SCBD), το Tsukuba Πανεπιστήμιο και η γερμανική τεχνική εταιρεία GTZ. Προσέφερε στους νέους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις τους και να συμμετάσχουν δημιουργικά με τα φυσικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς ως ναυαρχίδες της διατήρησης της φύσης, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι τοποθεσίες, ιδίως μέσω της αλλαγής του κλίματος. Το φόρουμ ήταν ενσωματωμένο στο ευρύτερο πλαίσιο του ΟΗΕ για το -Έτος Βιοποικιλότητας, το Διεθνές Έτος για την προσέγγιση των πολιτισμών και το Διεθνές Έτος Νεολαίας. Η πρωτοβουλία αυτή παρουσίασε τα επιτεύγματα του πρώτου Φόρουμ Νεολαίας Go4BioDiv που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της COP9 στη Βόννη της Γερμανίας το (2008) Ο Όμιλος συμμετείχε με την Βασιλική Μάργαρη ως παρατηρήτρια του φόρουμ ώστε να είμαστε γνώστες στην επόμενη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στις Ινδίες ,να παρουσιάσουμε την βιοποικιλότητα του όρους Παγγαίου και τις βραχογραφίες του
Το υλικό παρεχώρησε ο Κώστας Βαβαλέκας και η Στέλλα Πιλαβάκη Ph ,και προετοίμασε για προβολή στις παράλληλες δράσεις, η Μαρία Εμμανουηλίδου Msc και η Βασιλική Μάργαρη Ph . http://go4biodiv.org/

No comments: