Friday, September 13, 2013

ευρωπαϊκή στρατηγική για την νεολαία.


Αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψήφισα υπέρ μιας πολύ σημαντικής έκθεσης, η οποία στοχεύει σε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την νεολαία.

H ΕΕ θα ξεκινήσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» από την 1η Ιανουαρίου 2014. Tο πρόγραμμα αυτό σκοπεύει να ωφελήσει περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια νέους άνεργους στην Ε.Ε. μέσα στην διετία 2014-2015.

Έχω πει και στο παρελθόν πως τα 6 δις ευρώ δεν επαρκούν διότι η ανεργία είναι το πρώτο πρόβλημα της Ευρώπης. Μόνο η Ελλάδα έχει φτάσει στους νέους κάτω των 25 ετών το 62,9%. Το πρόγραμμα όμως είναι απολύτως αναγκαίο να ξεκινήσει και θα διεκδικήσουμε κι άλλα χρήματα. 

Θέλω ωστόσο να γνωρίζετε ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι πως μεταξύ των περιφερειών που αποκλείονται είναι η Αττική και πιθανόν και η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Διότι σύμφωνα με τους κανόνες για την χρηματοδότηση είναι οι 3 Περιφέρειες “Στατιστικής Σύγκλισης”.
Δηλαδή το ταμείο θα χρηματοδοτεί δράσεις στις περιφέρειες των οποίων το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι κατώτερο από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου. Η Αττική με βάση τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2009 - 2011 εμφανίζεται με κατά κεφαλή ΑΕΠ υψηλότερο του 75%, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η υποχώρηση του ΑΕΠ.

Με βάση την ευρωπαϊκή συνθήκη είναι νόμιμο και σωστό. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με έκτακτες καταστάσεις στην Ελλάδα και στις περιφέρειες αυτές υπάρχει τεράστια ανεργία.
Έκανα μια πρώτη συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Laslo Andor, ο οποίος είναι ένας βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος και ενδιαφέρεται πραγματικά για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα. Συμφωνήσαμε να μιλήσουμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες. Η προσπάθεια μου θα είναι να βρεθεί λύση.

Σας λέω επίσης πως οι περιφέρειες που θα επωφεληθούν ανήκουν στο λεγόμενο στόχο 1 που επιδιώκουν τη σύγκλιση και είναι: η Aν. Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, η Δ. Ελλάδα, η Πελοπόννησος, το Β. Αιγαίο και η Κρήτη.
Για την όποια εξέλιξη θα σας κρατώ ενήμερους.

No comments: